Sport

2014.11.29. 15:36

Üvegfalat építenének a kozármislenyi futballpálya mellé

Egyre inkább úgy tűnik, megegyezhet a kozármislenyi önkormányzat azokkal a lakókkal, akik a futballpálya közelében élnek. Nagy üvegfallal választják el őket a zajos meccsektől.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Nem csak a közvetlenül érintetteket, a futballpálya mellett élőket foglalkoztatja Kozármislenyben, hogy mi lesz a korábban vitákat kiváltó, tervezett sportcélú fejlesztés sorsa, hanem gyakorlatilag mindenkit, akivel az elmúlt napokban beszéltünk.

Ismeretes: az előző városvezetés döntése szerint a központi forrásokból, a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretéből Kozármislenynek megítélt 400 milliós támogatásból új futballpályát építenek a Pécs melletti kisvárosban. Megjegyezzük, egyelőre még ez a határozat van érvényben, de a soron következő, jövő szerdai ülésen várhatóan ezt megváltoztatják.

Az új polgármester, Bíró Károly a megválasztása óta azt mondta ugyanis, áttervezteti a programot, mert nincs szükség két futballpályára Kozármislenyben, s nincs pénz sem a második megépítésére, sem az emiatt pluszban felmerülő működési költség finanszírozására – ezért a jelenlegit újítják fel. Bíró azzal is érvelt, hogy így a közelben élő lakók régi bánatát, a meccsek és edzések idején tapasztalt kellemetlen, időnként elviselhetetlen zajhatást is mérsékelni tudják, mert zajvédő falat építenek, miközben a lelátó és a nézőtér átkerül a házakkal ellentétes oldalra.

Az új polgármester határozott fellépése azonban erősen megosztotta a közvéleményt, sőt a képviselőket is, akik nem mind voltak attól boldogok, hogy a volt jegyző a testület döntése előtt, saját szakállára Budapestre ment az ügyben tárgyalni. Lapunkat többen keresték a helyiek közül, s néhányan aláírásgyűjtésbe is kezdtek annak érdekében, hogy mégiscsak az új pálya épüljön meg a régi helyett.

A leginkább érintettek, a futballpálya mellett élők pedig amiatt háborodtak fel, mert – mint egyikük fogalmazott – nem kívántak a házuk közelébe mislenyi kínai nagy falat. Épp ezért újabb és újabb egyeztetés következett a lakók és az önkormányzat vezetése között, a legutóbbi csütörtökön este volt, míg tegnap már a helyszínen azt mérték ki, hol húzódna a fal.

Hogy az új polgármester jól keveri a kártyát, jelzi benyomásunk, hogy ezen előzmények után is elfogadják szerdán a képviselők az új pálya helyett a mostani újítását, s végül a lakók is igent mondhatnak a mislenyi falra.

Azt ugyanis sikerült elérniük, hogy ne „sima” zajvédelmi falat húzzanak fel a házukkal szemben, sőt, az önkormányzat a zajvédelmi fal teljesen burkolt részét is csökkenti, s az elgondoltnál nagyobb lesz a teljesen átlátszó üvegfelület, még ha ez magasabb költséget is jelent majd. A polgármester szerint a változtatással együtt is bele fognak férni a 400 milliós keretbe.

A lakók szerint még nincs egyezség

Tarcsay Gyöngyvér képviselő az egyik a pályához legközelebb élő lakók közül. Mint mondja, az ügyben lakóként érintett, az ő véleményüket osztja, s azt szeretné elérni, hogy a lehető legtávolabb kerüljön a fal a házaktól.

Habár nekünk Bíró Károly azt mondta, csütörtökön megegyeztek a lakókkal, s az önkormányzat részéről lezárt az ügy, a pálya mellett élők hétvégén még összedugják a fejüket, hogy mit szólnak a végsőnek mondott tervre. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy kis út miatt ők nem számítanak szomszédnak, csakis az önkormányzat, persze ettől még perelhetnek, ha nem egyeznek meg velük. A fal ugyanis a jelenlegi labdafogó háló vonalában, csupán 10,5 méterre húzódna a házaktól, öt méter magasságban.

Több más lakóval is beszéltünk, akik ott voltak az egyeztetésen, s mind azt mondták, megegyezés nem született, de közeledtek az álláspontok.

Feleki Attila képviselő, a helyi sportklub tulajdonosa annyit mondott, az új pálya jelentene megnyugtató megoldást, de ő a felújítást is segíteni fogja, ha azt szavazzák meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!