szponzorált tartalom

2018.06.20. 09:06

Baranyai üzlet: válassz jó pályát! Válassz biztos jövőt!

A tanítási évnek vége, de a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában nyáron sem szünetel a pályaorientációs munka!

A kamara egyik kiemelt feladatának tekinti a versenyképes képzettségek propagálását a gazdasági igényekhez és a gyerekek képességeihez, érdeklődéséhez illeszkedve. Az elmúlt tanítási évben közel 120 osztályfőnöki órán és szülői értekezleten adtak információkat a szakmatanulásban és a szakképzési rendszerben rejlő lehetőségekről a pályaorientációs tanácsadók. A csúcspont az ősz volt, amikor szinte minden tanítási napon tartottak pályaorientációs előadást vagy helyi cégek bemutatkozásával egybekötött pályaorientációs napot valamelyik baranyai iskolában.

Nem csak frontális ismeretátadással keltette fel a diákok érdeklődését a kamara. Társ­szervezői szerepet vállalt a Mi a pálya? – Műszaki Pályaválasztó Fesztiválon, részt vett a kormányhivatal Pályaválasztási Kiállításán, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában rendezett „Hovatovább” szakmai napon, a TechCsajok rendezvényen, megszervezte a Mohácsi Szakmák Napját, vidéki diákokat szállított pl. a Szakmák Éjszakája pécsi helyszíneire vagy a Szakma Sztár Fesztiválra. Megszervezte a gépészeti témájú Gép-Ésszel, elektronikai-elektrotechnikai témájú Villany-Ász és járműtechnikai témájú AutóMánia szakmaismereti versenyeket, illetve részt vett a 3D és Én fotogrammetriai verseny szervezésében. Iskolai kérésekre üzemlátogatásokat szervezett. A döntőbe jutókat egynapos kirándulással díjazta a kamara: a Gép-Ésszel és a Villany-Ász jutalmaként a budapesti Szakma Sztár Fesztiválon, az AutóMánia jutalmaként autógyár-látogatáson vettek részt a versenyzők.

A nyáron sor kerül a Fedezd fel Önmagad! pályaorientációs táborra, ahol a gyerekek különböző szakterületeket ismerhetnek meg. A nyár utolsó napjaiban, még a tanév kezdete előtt pályaorientációs konferenciát rendez, ahova a pályaorientációban érintett igazgatókat, pedagógusokat, szakembereket várnak a szervezők. Szintén a tanév kezdete előtt megrendezésre kerül a „B”-terv – Képezd Magad! rendezvény, melynek célközönsége az érettségizett, de felsőoktatásba nem jelentkező vagy fel nem vett személyek. A 2018/2019-es tanévben tovább bővül a szakmaismereti versenyek tárháza az informatikai és építészeti témájú vetélkedőkkel.

További információ:

www.palyavalasztasbaranya.hu,

www.facebook.com/

palyavalasztasbaranya

Határon átívelő képzési projekt nyújt hasznos segítséget

A kamara az I-DARE projekt vezetője, amely horvát és magyar fiatalok pályaorientációjában, munkanélküliek elhelyezkedési esélyének javításában segít. Az I-DARE projekt képzései júniusban befejeződnek, mentorálásra jelentkezhet augusztus végéig, aki az innovatív üzleti tervét megmérettetné horvát és magyar szakmai zsűri előtt.

A képzésekről pozitívak a visszajelzések mind a horvát, mind a magyar fél tekintetében. Baranyában előrébb tart a projekt megvalósítása, a nyári hónapokban a kész üzleti tervek mentorálása és leadása zajlik. 2018 márciusától a PSZC Radnóti Miklós Közgazdasági Szakgimnáziumból, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnáziumból több mint 100 diák vett részt, II. Béla Szakgimnáziuma Szakközépiskolájából Pécsváradon még közel 40 diák érdeklődött a program iránt. Felnőttek számára is indult képzés, amelyre előzetesen 50 fő jelentkezett, egyetemisták, kismamák, munkanélküliek. A horvát diákok a képzések felénél járnak még Eszéken, Verőcén és Vukováron, ahol szintén minimum 100 fő bevonása volt a projekt célja. Közösségi oldalakon 300-an követik a projekt eseményeit folyamatosan.

További információ: www.i-dare.net, e-mail: [email protected]

A projekt az EU támogatásával a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg.

Klaszterek: közös és hatékony útkeresés felsőfokon

A kamara több klaszter megalakításában és menedzselésében vett és vesz részt. A klaszteresedés előnye a cégek képességének hálózatszerű összefogása, közös versenyképességük növelése. Mindezt költségcsökkentés mellett tudják létrehozni, erőforrásaikat kihasználni.

A cégek egymás közti tapasztalatcserék segítségével bővítik szaktudásukat, és bizalmi kapcsolatot alakítanak ki, és nem utolsó szempont, hogy az érdekeik érvényesítése, lobbierejük együtt dolgozva sokkal nagyobb. A kamara által menedzselt klaszterek: a 2011-ben megalakult, jelenleg 28 tagvállalatot számláló, „Akkreditált Klaszter Címet” többszörösen elnyert Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (DDGK), mely a régió legnagyobb klasztere, mind árbevételét, mind a tagvállalatok nagyságát tekintve és a Dél-Dunántúli Építőipari Klaszter, mely 2018 márciusában, 15 cég együttműködésében alakult meg.

Emellett a kamara alapító tagként szerepet vállal a Kreatív Ipari Klaszter, a Biotechnológiai Innovációs Bázis Klaszter működésében, és szorosan együttműködik az Alkalmazott Földtudományi Klaszterrel is, illetve pártoló tagja az Információmenedzsment Innovációs Klaszternek.

Rendezze békésen, gyorsan és hatékonyan vitás ügyeit!

A békéltető testületek a megyei (fővárosi) kereskedelmi és iparkamarák mellett működő független, a fogyasztói jogviták rendezésével foglalkozó szervezetek. Állami feladatként a Baranya Megyei Békéltető Testület működtetését a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara látja el sikeresen.

A békéltető testület feladata, hogy döntést hozzon a fogyasztói jogok egyszerű, gyors, hatékony és költségkímélő érvényesítésének biztosítására. A fogyasztók gyakran igénylik a békéltető testület segítségét. 2018. január 1-től 129 fogyasztói kérelemmel foglalkozott a testület, melyből az I. negyedévben 71 ügyet zárt le: 24 egyezséget tartalmazó határozatot, 13 ajánlást, 17 elutasítást és 17 megszüntetést tartalmazó határozat született.

A kamara mellett működő Baranya Megyei Békéltető Testület elérhetősége: e-mail: [email protected], honlapcíme: www.baranyebekeltetes.hu. A gyorsabb és hatékonyabb igényérvényesítés érdekében békéltetési eljárást már a kerelem.baranyabekeltetes.hu online felületen is lehet indítani.

Biztos befektetés a munka jövőjébe

Sikeresen zajlott le a 2018. évi III. Dél-Dunántúli Humánerőforrás Konferencia. A színes előadások mellett témakörönként kialakított „módszervásárokon” kötetlenül eszmét is cserélhettek a résztvevők.

A kamara Oktatási Központjának KamarAAkadémia képzési rendszere a megyében és a dél-dunántúli régióban működő kkv-k versenyképességének javítása, valamint a működésük és fejlődésük támogatásához szükséges elméleti és gyakorlati tudás, ismeretek, naprakész információk biztosítása érdekében jött létre. 2018 első félévében megrendezett 5 gyakorlatorientált képzésen (GDPR a gyakorlatban, Points Of You önismereti találkozások, Delegálás és feladatkiadás, Szimulációs projektmenedzsment és a Vállalati kultúra szerepe az eredményességben) összesen 60 fő vett részt.

A kamara Oktatási Központját (PBGSZ Nkft.) a Pest Megyei Kormányhivatal nyilvántartásba vette, mint felnőttképzési intézményt. Ez alapján a nyilvántartásba vett 5 képzésre támogatást is igénybe vehetnek a vállalkozások és a jelentkezők. Felnőttképzési nyilvántartásba-vételi szám: E-001772/2018.

Határtalan üzleti lehetőségek

A kamara nemzetközi üzletfejlesztési tevékenysége révén az utóbbi időben egyre több gazdasági partnerséget kereső delegáció érkezik Pécsre.

Ez nem csak intézményi szintű együttműködéseket, de úgynevezett B2B (business 2 business) vállalkozók közti partnerséget is eredményez. Ily módon szerzett információt Baranya gazdaságáról és vállalkozásairól a hozzánk látogató szerb, orosz, horvát és kínai delegáció az egészségügy, gépipar és élelmiszeripar területéről. Kamarai delegációk külföldön is sikeresen tárgyaltak: Verőce, Tesanj, Újvidék és Vukovár vállalkozóival az októberben Pécsett szervezett Open4Business nemzetközi üzletember találkozón is megismerkedhetnek a megye gazdasági szereplői.

Ezzel egy időben a vállalkozók maguk sem tétlenkedtek, és számos nemzetközi, külföldön a kamara támogatásával szervezett üzletember találkozón tárgyaltak. Ilyen volt a Free From – a „mindenmentes” élelmiszerek seregszemléje Stockholmban, a Modefabriek – divat tematikával Amsterdamban, vagy az Udine Film Fesztivál filmipari üzleti találkozója.

Célba érhetnek így a munkavállalók

A Közlekedés Tudományi Intézet Nonprofit Kft. egyeztető fórumokat szervezett a vasúti és helyközi autóbuszos menetrendek szakmai véleményezésére. Ezeken a kamara munkatársai is részt vettek, képviselve beérkező vállalkozói igényeket.

Megvannak az első eredmények is, melyek a június 16-tól életbe lépő menetrendben már megvalósultak. A kamara azt a feladatot vállalta, hogy folyamatosan felméri a vállalkozások körében a szűk keresztmetszeteket a menetrend szerinti közúti közlekedésben. A felmérés célja segíteni a munkavállalókat a tömegközlekedéssel történő munkába járásban, az elszigetelt településeket bekapcsolni a tömegközlekedésbe.

A helyközi buszközlekedés alapvetően hátrányosan érintheti a kistelepüléseket, mert a nem megfelelően kialakított tömegközlekedés egyre nagyobb elszigetelődést idézhet elő. Ezzel nemcsak a munkalehetőségektől foszthatják meg az ott élőket, hanem egyéb kulturális és szociális lehetőségektől is. A válaszokból készült, javaslatokat is tartalmazó összefoglalót a kamara megküldte a Közlekedés Tudományi Intézet NKft. Dél-dunántúli Közlekedésszervező Irodájának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában