kár

2018.07.23. 07:00

Csörlővel húzták ki a kocsit a fa alól

Jelentős kára keletkezett annak az autótulajdonosnak, akinek kocsijára egy óriási faág dőlt nemrég Pécsen. Érdemes ilyenkor rendőrt hívni, akik jelentést készítenek az esetről.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

Hatalmas robaj rázta meg nemrég a pécsi Semmelweis utcát. Egy óriási, több mint 25 méteres faág hasadt le az egyik fáról, mely az úttestre dőlt, és azt teljes szélességében elzárta. A faág ráesett az alatta üresen álló Volkswagen Polóra, melyben jelentős kár keletkezett. Betört a szélvédője és az autó teteje is behorpadt. Információnk szerint a kocsi tulajdonosa Lentibe volt bejelentve.

A tűzoltóságot egy a közelben található számítástechnikai szaküzlet alkalmazottja értesítette. A tűzoltók csörgő segítségével kihúzták a kocsit a fa alól, majd láncfűrésszel összeaprították a hatalmas faágat. Mint később kiderült, egy másik kocsiban is anyagi kár keletkezett. Az útakadály elhárításáig az utat a rendőrség lezárta.

Mint Popovics Dejan, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője lapunknak elmondta, ilyenkor a rendőrök hasonlóképpen járnak el, mint a vadbaleseteknél. Fényképet és jelentést készítenek, amelyből egy példányt átadnak az érintetnek. Ilyenkor a káreset elszenvedőjének ahhoz kell fordulnia, akinek a területén történt az esemény. Például az út menti fák esetében vagy a közútkezelőhöz, vagy Pécs esetében a Biokomhoz. Hangsúlyozta, hogy a rendőrök ilyenkor mindig segítő szándékkal érkeznek, eljárást ilyen esetben nem kezdeményeznek.

Megkerestük a pécsi városházát, mert úgy tudjuk a fa a Biokom Nonprofit Kft. kezelésébe tartozott. Egy rövid választ kaptunk: amennyiben közterületen volt a fa, a károsult jelezheti kárigényét a városüzemeltetési társasághoz. Ott kivizsgálják, hogy jogos-e az igény.

Egy olvasónk hasonló káresetről számolt be, ami vele történt. Egy szélviharban letört az egyik fa ága, ami beleállt az autója szélvédőjébe. Úgy nézett ki a kocsija, mintha valaki egy lándzsát döfött volna belé. Az autót elvitte az egyik pécsi autókereskedőhöz, ahol elintéztek neki mindent. Az eset egyetlen egy forintjába se került, ugyanis a kárt a biztosítója teljes mértékben megtérítette.

Folyamatosan ellenőrzik a fákat

Pécs területén a faállomány gerincét az egyes városrészek építésekor telepített fás szárú növények adják. A legidősebb egyedek a belvárosban vannak, ezután az Uránváros, és a Meszesi városrész következik. A városban folyamatosan végzi a Biokom NKft. munkatársai a közterületi fák ellenőrzését, melynek során azon egyedeket, melyekről tudható, hogy kevésbé jó állapotúak, vagy idősebbek, azokat sűrűbben, akár havi rendszerességgel is felkeresik. Az ellenőrzések főként szemrevételezéssel, vagy akusztikus vizsgálattal történnek. A legtöbb esetben a fák koronájának, koronaalapjának, törzsének, gyökérnyakának, tehát a látható részeinek szemrevételezéséből már tudható, ha valamilyen, állékonyságot veszélyeztető szerkezeti gondja van a növénynek. Évente kb. 300 fakivágást kell elvégezni a városban a növények megbetegedése miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!