Szentlőrinc

2018.07.11. 18:30

Lételeme a tánc, a mozgás

Történelem- és moderntánc-tanár egy személyben, délelőtt Pécsett, míg délután Szentlőrincen oktat. Somogyiné Lakos Erikát, a fennállásának 29. évfordulóját ünneplő Arabeszk Tánccsoport vezetőjét kérdeztük e kettősségről is.

– Legutóbb a Brassóban megrendezett Látványtánc Európa-bajnokságon versenyeztek a táncosai. Milyen eredményeket értek el?

– Második helyezést ért el a duettem, Vörös Dorina és Vladika Alex. Úgy gondolom, ez nagyon szép eredmény, igazán büszke vagyok rájuk, ez a harmadik Európa-bajnokság, melyen szerepeltek tanítványaim, az előző versenyeken is dobogós helyezéseket értünk el.

– Hogy fér össze egymással a tánc és a történelem?

– Eredetileg történelem–orosz szakos tanár vagyok, de a rendszerváltás után már csak történelmet tanítottam. Azonban a tánc mindig is az életem része volt. Hároméves korom óta táncolok, és versenyszerűen tornáztam. Amikor Szentlőrincre költöztünk a férjemmel, a helyi művelődési házban szerveztem tánccsoportot, majd az idő előrehaladtával bekerültem a Kapronczai Művészeti Iskolába. Délelőtt történelemtanár vagyok, délután pedig tánctanár. A Táncművészeti Főiskolán a szakdolgozatomat egy tánctörténeti témából írtam, így még jobban összekapcsolódott az életem két meghatározó része.

– Mely szerepben érzi jobban magát, tánc- vagy történelemtanárként?

- Ezt a két területet nem lehet és nem is szabad mérlegre tenni. Az egyik nélkül sem tudnék létezni. Történelemtanárként középiskolásokat tanítok, úgy érzem, nagyon jól kijövök a diákjaimmal. Tánctanárként azonban óvodásoktól felnőttekig több csoportom is van. Mindig azt szoktam mondani, hogy néhány év múlva történelemtanárként nyugdíjba megyek, de tánctanárként a balett-teremből fogok kipusztulni, az biztos.

– A rengeteg tennivaló mellett időt tud szakítani szabadidős elfoglaltságokra is?

– A tánc a hobbim is, kikapcsol és felfrissít egyben. Azonban a nyári szünetben szenvedélyes túrázó és természetjáró vagyok, a szentlőrinci gimnáziumban tizenöt éven keresztül vezettem vándortáborokat. Úszni is szeretek, tavaly például beneveztem az orfűi tóátúszásra.

– Eljött a nyár, a tanároknak ez az időszak a pihenésé. Vagy mégsem?

– A tanári teendőkkel végeztem, pillanatnyilag unokázok. A táncos tanévet a brassói verseny után fejeztük be, de már most érzem, érezzük a táncosokkal, hogy mozgáshiányunk van. Nincs megállás, ebből nem lehet soha kiszállni, de nem is szeretnék.

Egy év van vissza a jubileumig

Somogyiné Lakos Erika 1961-ben született Berettyóújfaluban, 1984-ben Debrecenben végzett történelem–orosz tanári szakon. Több baranyai gimnáziumban is tanított történelmet, jelenleg a Zsolnay Vilmos Szakgimnázium és Szakközépiskola pedagógusa. Gyermekkora óta táncol, 2008-ban diplomázott a Táncművészeti Főiskolán modern tánc–pedagógus szakon. Az Arabeszk Tánccsoportot ő hozta létre Szentlőrincen, a jövő tanévben lesz a harmincéves jubileumi gálájuk. A tavalyi évben aktív táncosként, modern tánc senior kategóriában országos bajnok lett. Férje kémia–fizika tanár, öt gyermeke és két unokája van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!