Érzik a ritmust

2018.08.12. 15:30

Még a hetvenévesek is táncra perdülnek

Új szabadidős program hódít hatvan fölött: a senior örömtánc. A speciális gyakorlatok öröméről Törteli Ildikót kérdeztük, aki a városban több helyen is tanítja a közösségi táncot.

Mészáros B. Endre

Fotó: Laufer László

– Mióta van Pécsett senior örömtánc?

– Két évvel ezelőtt volt egy országos beharangozó körút. Mi tavaly nyitottunk, miután az elsők közt végeztem el a tanári képzést. Így aztán van már működő társaságunk a Civil Közösségek Házában, Uránvárosban, Pécs-Meszesen pedig ősszel tervezem az indulást. Emellett Kertvárosban is zajlik ilyen oktatás.

– Honnan származik ez a kikapcsolódási forma?

– Nyugaton negyven éve hódít, egy német hölgy alkotta meg az alapjait a nyolcvanéves édesanyjának. Ma már 16 európai országban és Argentínában vannak működő klubjai. Hozzánk egy nyugdíjas, német tanárnő hozta el pár esztendeje.

– Hogy kell ezt a táncot elképzelni?

– Tíz-húsz-harminc ember mozog közösen. Mivel döntően hatvan év feletti résztvevőkről van szó, egészségi állapotuknak megfelelően nincsenek benne ugrások, gyors forgások, csak könnyed, izületkímélő mozgások. Az egyes koreográfiákat 2–4 perces zeneszámokra dolgozták ki, a zenék közt műfajilag a zsákvarró tűtől a hadihajóig mindenféle van, szóval az 1920-as évek tánczenéjétől a rock and rollig széles a skála. De nem is annyira a táncmozdulat a fontos, hanem a tanulási folyamat. Kimutatták ugyanis, hogy a tánctanulás mozgatja meg legjobban az agyat, a legtöbb legátolt terület ilyenkor aktivizálódik. Jómagam például tanulok idegen nyelvet is, de érzem, agytornának ez sokkal hatékonyabb.

– Hatvan év felettiek?

– Igen, és döntően hölgyek. Nyugaton viszont már mindkét nem tekintetében egyformán közkedvelt. A kort illetően egyébként a többség leginkább hetven fölötti, de egyik-másik társaságban akadnak nyolcvanasok is. Sőt, van egy csoportom a Szent Lőrinc Gondozó Otthonban, ahol ülőtáncot gyakorlunk, és ott 94 éves hölgy is van a körben.

– Hogy lehet ide jelentkezni?

– Bárki bármikor bekapcsolódhat. Ám azt tudni kell, ez azért nem olyan, mint az aerobik, hogy otthon hárman újra összeállnak, feltesznek egy lemezt és előadják. Ezekhez a koreográfiákhoz legalább 12 ember kell, valamint a hozzá tartozó zeneszámok. A mozgássor pedig ugyan egyszerűnek tűnik, de azért nem könnyű begyakorolni. Jelzi ezt az is, hogy a haladó csoportom bemutatója az országos nyugdíjas Ki Mit Tud?-on arany minősítést kapott.

– Hetven fölötti ön is, mégis úgy néz ki, mint egy fitnessoktató.

– Mert én másként is edzek. Négy éve kezdtem hozzá a tájfutáshoz, s jövő héten például indulok az ötnapos Hungária Kupán. Emellett teljesítménytúrákra járok rendszeresen, míg korábban naponta húsz-ötven kilométereket kerékpároztam.

Angolt is tanul

Törteli Ildikó 1947-ben született Drávafokon. Pécsett, a Leőwey Klára Gimnáziumban érettségizett, a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán vegyigépész üzemmérnökként diplomázott. Bejárta az országot, dolgozott az Olajtervnél, Kaposvárott galvanizáló üzemben, a Péti Nitrogén Műveknél, Tengizben, végül Salgótarjánban egy vegyipari gépgyárból vonult nyugdíjba. Piroska lánya (47) közgazdász, Dallasban él, fia, Péter (45) szoftverfejlesztő. Hat unokája is van, most éppen angolul tanul, hogy egyiküket, aki kórusénekes a tengerentúlon, el tudja kísérni a próbáira.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában