Mecsek Áruház

2018.06.13. 17:30

Nem napi forgalomra tervezték ezt az utat

Mozognak, billegnek, illetve hiányoznak elemek a térkőburkolatból a Fürdő utcában és a Mecsek Áruház melletti gyalogátkelőnél – jelezték olvasóink szerkesztőségünknek.

H. Zs.

Lapunkban többször foglalkoztunk a veszélyesen billegő térkőelemekkel az elmúlt években, illetve beszámoltunk az elvégzett javításokról is, azonban a jelentős forgalom és a túlterhelés miatt az ágyazat is károsodott.

Lapunk kérdésére a pécsi városházán elmondták, a Fürdő utca 2010-ben készült el, a burkolatot kétszer javította garanciában a kivitelező, legutóbb öt éve, azóta alapvetően nincsenek problémák ezen a szakaszon. A zsinagógától délre teherbíró burkolat készült, amelynek a méretezése megfelel az erre haladó forgalom nagyságának. Ugyanakkor a zsinagóga előtti szakasz a forgalomtól elzárt terület, mindkét irányból behajtani tilos táblákat helyeztek ki.

Ez a szakasz alapvetően azért készült, hogy a tűzoltóautók vészhelyzet esetén a Kossuth téri és egyéb belvárosi épületeket a lehető leggyorsabban megközelíthessék, nem pedig napi használatra tervezték. Mivel sok szabálytalankodó autós a tiltás ellenére áthajt itt, a burkolaton keletkeztek kisebb hibák, ezeket szükség szerint javítják.

A Mecsek Áruház melletti térkőburkolatot 2009-ben adták át, ezen a szakaszon a csuklós buszok az előre tervezettnél sokkal nagyobb terhelést okoztak. A városháza tájékoztatása szerint ismert a burkolat hibája, azonban az uniós szabályoknak megfelelően ugyanolyan műszaki tartalommal, azaz térkővel kötelező burkolni a szakaszt a fenntartási időszak alatt, azaz 2018 végéig.

Új aszfaltot kap majd az utca

Az Uránbányász tér két felét egyfajta rendezvénytérként és városi alközpontként koncepcionálta a tervező 2008-ban – ezért készült ide az aszfaltozás helyett térkőburkolat – azzal, hogy a buszos közlekedés belátható időn belül a helyi programok esetén ma is terelő útvonalnak használt uránvárosi rendőrőrs előtti útra kerül át. A közelmúltban elkészült a TOP-os pályázatok között a város fő csapadékvízgyűjtő rendszerének fejlesztési terve, amely érinti az Ybl Miklós utcát is. A közbeszerzési eljárást követően a kivitelezés 2019 tavaszán kezdődhet meg. Az Ybl Miklós úton bővítik a csapadékvíz-csatornát, a munkák befejezését követően a Mecsek Áruház előtti kiemelt útszakasz is új aszfaltburkolatot kap.

Folyamatos az ellenőrzés, a bírság

Märcz János, a Pécsi Közterület-felügyelet vezetője a Fürdő utcával kapcsolatban elmondta, munkatársai és a rendőrség folyamatosan intézkedik a területen, s olyan bírságokat alkalmaznak, amelyek a jövőre visszatartó erőt jelentenek.

– Behajtási engedély hiányában ugyanis 30 ezer forintos közigazgatási bírság kiszabására van lehetőségünk, ezt pedig az adott helyzet figyelembevételével ki is használjuk. A jövőben várható, hogy tovább fokozzuk a jelenlétünket ezen a területen. A Kossuth tér és a Fürdő utca sarkán elhelyezett kamerák felvételeinek ugyanakkor nem csak a megelőzésben van komoly szerepe, hanem a későbbiekben a szabálysértési eljárásokban is segítségünkre lehetnek – mondta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!