POSZT

2018.06.08. 20:00

Sík Ferenc egykori pécsi rendezőről rangos új díjat alapítottak

A 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó megnyitóján Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár a következő gondolatokkal köszöntötte a közönséget: – Figyeljünk egymásra! – és ez lehetne a POSZT mottója is.

Mészáros B. Endre

Mindenesetre kereken tíz éve egy magyar színház Kézdivásárhelyen úgy tudott elindulni, hogy magyar teátrumok összeadták a kezdéshez a fény- és hangtechnikájukat. És figyelünk egymásra, mert immár öt határon túli produkció is itt van a magyar színházi élet legnagyobb és legfontosabb találkozóján.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere úgy fogalmazott, felnőtté vált, 18 éves lett az országos esemény. A lényeg azonban változatlan, a Pécsi Országos Színházi Találkozó esetében minden szónak jelentősége van, színházünnep ez az egész országnak.

Bálint András színművész, a POSZT díszvendége azt emelte ki, hogy Pécsett született, itt élt hároméves koráig, majd pályája első négy évét is a Pécsi Nemzetiben töltötte. A POSZT-ról úgy összegzett, három dolog nagyon fontos. A minőség, és most merész a válogatás, de neki nagyon tetszik. Hogy népszerűek legyenek az előadások, nos, minden jegy elkelt még az OFF-programok többségére is. Továbbá a találkozás a szakmán belül, hát ez most következik.

A megnyitó végén átadták első ízben a Sík Ferenc-díjat is. Utóbbit a Békés megyei közgyűlés most alapította, a magyar ősbemutatókért. Sík Ferencről pedig tudni kell, hogy az egykori Kossuth-díjas főrendező több mint egy évtizedig Pécsett dolgozott, majd két évtizeden át volt a Gyulai Várszínház művészeti vezetője.

A díjról ismert színházi személyek döntöttek és elsőként a Debreceni Csokonai Színház nyerte el a kortárs magyar drámajátszás legjelentősebb hazai találkozóját, a Deszka Fesztivált jutalmazva. Az elismerést Ráckevei Anna igazgató vette át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!