Lazulj el

2018.09.10. 17:31

Tájfutóból a nyugalom szimbóluma: gyerekeket, élsportolókat tanít a stressz leküzdésére Gajdos Péter

Ön mihez kezdene, ha adnának egy olyan eszközt a kezébe, mellyel csökkentheti a mindennapi stresszt, a szorongást? Az utóbbi évtizedekben igen nagy figyelemnek örvend a meditáció, köztük pedig a Transzcendentális Meditáció. Gajdos Péterrel, a TM pécsi oktatójával beszélgettünk, aki többek közt olimpikonokat, Európa bajnok sportolókat is megtanított a technikára.

Kálóczy E.

-Mit jelent a Transzcendentális Meditáció?

-A meditáció egy gyűjtőfogalom. Meditálni annyit tesz, hogy gondolkodunk, elmélkedünk. A Transzcendentális Meditációnak van egy sajátossága, miszerint az elme a gyakorlat során transzcendál, tehát túllépi a gondolkodást, és megtapasztalja az elme legcsendesebb

állapotát, miközben az elme éber marad. Nem alszunk, de egy mérhetetlen nyugalmas állapotot tapasztalunk meg. A meditáció egy eszköz, amelynek a technikáját nyilván meg kell tanulni, ugyanakkor maga a képesség mindenkiben megvan. Ez egy bennünk kódolt mechanizmus. Meditálni bárhol és bármikor lehet, akár a legzajosabb környezetben is.

-Te hogyan ismerkedtél meg ezzel a technikával?

-Én 17 éves koromban tanultam meg a meditálni. Anno a Dunántúli Naplóban állt egy hirdetés, hogy ismertető előadást tartanak Pécsett. Míg a barátaim KFT-koncertre mentek a POTE-n, én ugyanott meditációs előadásra. Ez a kilencvenes években volt, akkor még egészen más elképzelésük volt az embereknek a meditáció fogalmáról. Az akkori külföldi előadók meséltek maga a módszerről, a pozitív hatásairól. Hangoztatták, hogy Amerikában az élsportolók is alkalmazzák ezt a technikát. Joe Namath, a New York Jets amerikai futballcsapat kiváló játékosa is kiemelte, hogy az ő sikerének a titka a meditáció. Én tájfutó voltam, és egyből felcsillant a szemem a hallottak alapján. Futni jól tudtam, de kirívó eredményeim sose voltak, ezért gondoltam, megtanulok meditálni, hogy jobb teljesítményt tudjak felmutatni. Elkezdtem alkalmazni a technikát, ami egy hatalmas élmény volt a számomra. Onnantól kezdve rendszeressé vált a mindennapjaimban. Eleinte továbbra sem voltak nagyobb eredményeim, kicsit csalódott is voltam. Majd eszembe jutott, kipróbálom, hogy közvetlenül a verseny előtt gyakorlom a meditációt. Megtapasztaltam a teljes fókuszálást, és a zavaró tényezők teljes kizárását, egy hatékonyan működő elmét. Végül harmadik lettem az országos bajnokságon, bekerültem az év sportkönyvébe is. Nagyon boldoggá tett.

-Gyerekeket is oktatsz. Az ő esetükben hogyan zajlik ez a folyamat?

- Nagyon élvezik, mivel játékosan fogják fel. Mivel ők még nagyon természetesek, nagyon könnyen megtanulják. Gyerekeket már három-öt éves kortól meg lehet tanítani a technikára, hozzáteszem: a saját fiamat is öt éves korában ismertettem meg a módszerrel. Tíz éves korig egy speciális technikát kapnak kézhez, amit játék, vagy séta közben alkalmazhatnak. Szeretnénk idővel elindítani Baranyában egy iskola projektet is, ami még kezdeti fázisban van. Szegeden, Veszprémben már volt erre példa. Egy osztályról lenne szó, akit négy éven keresztül követnénk. Egy olyan programot szeretnénk adni az emberek kezébe, ami működik. David Lynch alapítványa is mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a technika mindenki számára elérhető legyen. Az elmúlt tíz évben közel fél millió gyerek tanulhatta meg a módszert, ezen kívül háborús veteránok, tűzoltók, rendőrök, olyan személyek, akik a

munkájuk során fokozott stressznek vannak kitéve.

-Szeptemberben ismét indul TM tanfolyam. Mit tartalmaz a kurzus?

-Egy négy napos tanfolyam keretein belül lehet a TM-et megtanulni. Ez napi 1,5-2 órás elfoglaltságot jelent. A tanfolyam alatt megkapja mindenki a személyre szabott technikáját és annak megfelelő használatát. A személyes oktatás nagyon fontos, hisz mindenki más sebességgel tanul, mindenki másképp tapasztalja meg a világot. A négy nap alatt a személyes élményekre építve megértik a helyes gyakorlás minden elemét és megkapnak minden tudást, aminek a segítségével élvezhetik a meditáció jótékony hatásait. A négy napos tanfolyam után egy 12 előadásból álló utánkövetés is része a képzésnek. Ennek keretében kis tudáscsomagokat kapnak a résztvevők, amire nincs idő a négy nap alatt. A meditációval egy új élményt adunk az elmének, pontosabban egy lehetőséget arra, hogy megpihenjen. Ebben a mély, nyugalmi állapotban lehetőség nyílik, hogy a stresszektől megszabaduljunk. Persze ez önmagában véve nem elég. Változás akkor észlelhető, ha ez a módszer beépül a mindennapokba.

Egy természetes gyógymód, mellékhatások nélkül

- A meditáció se nem hit, se nem vallás kérdése. Egy szkeptikus embernél is éppoly hatásos. Egy a fontos, ez a rendszeresség. A mindennapokba kell beiktatni, hogy rutinszerűen végezzük, mint a fürdést, vagy a fogmosást. A TM olyan, mint egy mentális zuhany –

magyarázza Péter. Egy tudományosan igazolt technikáról van szó, mely csökkenti a szív-és érrendszeri

betegségeket, valamint azok rizikófaktorait. Növeli a mentális képességeket, így az iskolai teljesítményekre is pozitív hatással van. Redukálja a szorongást, a depressziót illetve az agressziót, mindemellett csupán napi húsz percet vesz igénybe.

Mindenki saját magáért felelős. A meditáció egy eszköz, hogy tegyünk magunkért és az egészségünkért. Azáltal, hogy az elme nyugodt, számos betegségtől megóvhatjuk magunkat. A test egy idő után nem képes tolerálni a felgyülemlett stresszt, ilyenkor jönnek a különböző betegségek, mint magas vérnyomás, reflux, szorongás vagy akár pánikbetegség. Ezek sokszor csak jelzések, amivel testünk akar üzenni nekünk: Itt az ideje, hogy odafigyeljünk magunkra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!