PÉCS

2018.07.10. 17:30

Zsolnay-díjjal ismerték el a fáradhatatlan pécsi kesztyűkészítőt

Hidas Lászlóné kesztyűkészítő mesternek nagy érdeme volt abban, hogy az igényes, magas színvonalú, luxusigényeket kielégítő termékeiről híres Hunor Pécsi Kesztyűgyár nagyvállalat az ország egyik legsikeresebb vállalkozása lehessen. Elévülhetetlen érdemeit, fáradságot nem ismerő munkabírását és odaadását Zsolnay-díjjal ismerték el a napokban.

Bátonyi Donát

– Honnan ered a szakmája iránti odaadás és szeretet?

– Azt mondanám, akkor kezdődött minden, amikor a Pécsi Művészeti Iskolában tanultam. Ott szereztem meg azt a művészeti érzéket és szeretet, amit végül kamatoztathattam ebben a gyönyörű szakmában, és ezt a mai napig él bennem.

– Hogy kezdődött a karrierjének története, hogyan lesz valakiből kesztűykészítő mester?

– A gimnázium után egy évig a Baranya Megyei Ruházati Kereskedelmi Vállalatnál dolgoztam, kirakatrendezéssel foglalkoztam. Aztán a kesztyűgyár keresett tervezői munkakörbe dolgozót, pályáztam a rajzaimmal és rám esett a választásuk. Ott is egy évet műszaki gyakornokként dolgoztam, a kesztyűgyártás minden egyes munkafolyamatát meg kellett tanulnom.

– Gondolta volna akkoriban, hogy ilyen nagy sikert fog elérni a munkájában?

– Őszintén, én csak mindig arra törekedtem, hogy a szakmámban a tőlem telhető legjobbat hozzam ki magamból. Meg sem fordult a fejemben, hogy egyszer ilyen nagy eredményeket fogok elérni, csupán igyekeztem a lehető legnagyobb odaadással készíteni a kesztyűket.

– Hogyan készül el egy kesztyű, milyen lépései vannak?

– A legelső és legfontosabb a megfelelő bőr kikészítése. Fontos, hogy ez rendben legyen, hiszen a jól kikészített bőrfelület lesz csak alkalmas arra, hogy kényelmesen bele lehessen majd bújni, miután kesztyűt varrtunk belőle. A bőrt aztán préselővel kipréselik, levágják a sallangokat. Átkerül a díszítőbe, ahol díszítik és megvarrják, végül bélelik.

– Milyen érzéssel tölti el, hogy Pécs talán legnagyobb szakmai elismerését, a Zsolnay Vilmos-díjat elnyerte?

– Kissé hirtelen jött számomra, körülbelül úgy, mint egy hideg zuhany, hogy elnyertem ezt a megtisztelő díjat. Sosem gondoltam volna, hogy ennyi év után még kitüntetnek a szakmámban elért sikereim miatt. Hozzá kell tennem, ez a díj nem csak engem illet, hanem azokat a munkatársaimat is, akik az évek során odaadó munkájukkal lehetővé tették ezt.

Harmincezer modellt tervezett

A Pécs Város Képző- és Iparművészeti Díjában részesülő Hidas Lászlóné Sudár Judit Pécsett született 1947-ben. A Pécsi Művészeti Gimnáziumban érettségizett. 1966-ban kezdte meg szakmai munkáját a Hamerli-gyár utódja, a Pécsi Kesztyűgyárnál, 1982-től új néven: a Hunor Pécsi Kesztyűgyárnál. A manufakturális, igényes, kézzel varrt kesztyűgyártás valamennyi folyamatának, a tervezés, a szabás, a varrás, a bélelés, a fényezés, díszítés, a csomagolás technikai és művészeti műveleteinek kitűnő szakértője és kivitelezője. Szakmai karrierje során csaknem harmincezer prémium kategóriás modell megtervezésében vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!