Érdemes kihasználni a kedvezményeket

M.B.E.

Hírt adtunk már róla, hogy február-márciusban a Zsolnay Negyedben a nyugdíjasok féláron nézhetik meg a kiállításokat. A kedvezménnyel látogatható helyszínek: Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény, Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállítás, Rózsaszín Zsolnay Kiállítás, Zsolnay Mauzóleum, Látványmanufaktúra, Labor – Interaktív Varázstér, Planetárium, m21 Galéria, 1861 Kesztyűmanufaktúra. Tudni kell azonban, hogy a 62–71 év közöttiek a pécsi múzeumokat is féláron tekinthetik meg (71 év fölött ingyenesen) – ez az ország minden államilag működtetett közgyűjteményére igaz. 

A Cinema City filmjeire a szenior jegy 20 százalékkal olcsóbb, a Pécsi Nemzeti Színházban a havonta előre megjelölt műsorokra 20 százalékos árkedvezmény van. A PMFC hazai meccseire a nyugdíjasok ingyen mehetnek be, csupán kérniük kell a pénztárnál belépőt, de egészen minimális áron pártoló bérlet is vásárolható.

Ha kilépünk Baranyából, Budapesten a Művészetek Palotájában a nyugdíjasok regisztrálhatnak a kijelölt előadásokra, s így 2000 forint a belépő. Most nyolc program van júliusig kijelölve, közte táncest, orgonahangverseny, szimfonikus előadás, operák koncertjellegű bemutatója.

A fővárosi színházak is várják az időseket, a Katona József Színháztól a Nemzeti Színházig 20–25 százalék kedvezménnyel. Az odavezető úton pedig nem árt tudni, hogy a 65 éven felülieket megillető ingyenes utazási jogosultság kiterjed a vasúti másodosztályú és a távolsági autóbusz-közlekedésre, a BKV-HÉV vonalaira, a helyi közlekedésre, ám személyhajó- és a révközlekedésre csak 70 éven felül.

Továbbá megszűnt a nyugdíjasoknak a vasúti elsőosztályú helyekre vonatkozó 90 százalékos kedvezménnyel történő különbözeti jegyváltás, ezt teljes áron kell kifizetni