Baranyában nem könnyű megválaszolni a kérdést: hol tudunk úszni nyugisan?

M.B.E.

Hogy miért ajánlott a szépkorúaknak rendszeresen úszni? Nos, mert a vízben a mozgás a felhajtóerőnek köszönhetően kevésbé veszi igénybe az ízületeket, ugyanakkor az úszás jótékonyan megdolgozza a gerincet, a víz simogatja a fájós izmokat, miközben odavágunk egy kicsit a súlyfeleslegünknek is. 

Ha mondjuk a vállunkkal van a baj, akkor csak lebegjünk a víz tetején, és kizárólag a lábunkkal dolgozzunk a felszínen maradáshoz. Ha netán a derekunk hasogat, akkor a leghatékonyabb gyógyír gyorsban tempózni, ha meg a csípőízület rakoncátlankodik, akkor haladjunk mellcsapásokkal. Összességében elmondható, hogy az úszás úgy mozgatja át az embert, mintha közben gyógykenőccsel is kenegetnék. Nosza, menjen úszni minél többször minden szépkorú! 

A helyzet azonban Baranyában korántsem ilyen egyszerű. Különösen, ha nem Pécsett, hanem valamelyik kisvárosban vagy faluban él a nyugdíjas. Mert Siklóson, Harkányban, Szigetváron, Sikondán fürdőbe menni még az olcsóbb, fél délutáni (15 vagy 16 órától érvényes) belépő is minimum 3 ezer forint, szóval ez a luxushobbi keveseknek adatik meg. Kicsit jobb a helyzet Pécsett, mert a Hullámfürdőben például 65 fölött egy ezresből megvan a délutáni jegy.

Éppen csak azt kell kitapasztalni, hogy mikor van edzés a nagymedencében, és elérhető-e szabadon hagyott pálya. Másrészt aki ide tervez, készüljön fel arra is, hogy a rogyadozó épületben valamit mindig javítanak. 

Ugyanakkor Pécsett az egyetemi uszodáról ne is álmodozzon, aki nem volt egykor a PTE dolgozója, a kertvárosi uszoda pedig abban sajátságos, hogy ide csak este 19 óra után van bemenetel. Ez mondjuk csak a fedett időszak kínálata, hogy strand­időben mi lesz ajánlott, arra májusban visszatérünk.