Sokan emlékezhetnek arra, amikor kilőtték az állatkertből szökött farkast

Zsigmond József

A pécsi állatkert 1960. augusztus 19-én nyílt meg. Sok víz lefolyt azóta a Dunán, az építmény kisebb-nagyobb átalakításon ment keresztül. 

1985-ben a mecseki zoo egy belvárosi ingatlannal gyarapodott, a Munkácsy utcában a terrárium-akváriummal. A 2010-es évek jelentős változást hozott az állatkert életében. A belvárosi ingatlant bezárták, hogy egy modern, a 21. századnak megfelelő ingatlanba költözzön, ugyanis a pécsi állatkert egy nagyobb beruházásnak köszönhetően teljesen megújult. 
Az állatkert történetében nem mindig volt rózsás a helyzet. A zooban hiába volt kiírva a ketrecek elé, hogy ne etessék az állatokat, egyes látogatók mit sem törődve az üzenettel, megették őket, aminek a kárát az állatok látták, egyesek emiatt sajnos el is pusztultak. 

Volt olyan is, hogy az állatokat kővel, bottal dobálták meg, hogy kicsalogassák. Az egyik ilyen eset a barnamedve ketrecénél történt. A kis virtuskodó közel ment a ketrechez, amit később a keze bánt. 

De előfordult, hogy állatok szöktek meg az állatkertből. A belvárosi terráriumból egy óriáskígyó, míg az állatkertből egy európai farkas szökött meg. A kígyót megtalálták, míg a farkast Pécsen a Tubesnél kilőtték. 

Ezek voltak a régmúlt dolgai, viszont most már jó ideje nem ilyenekről szólnak a hírek. Legutóbb például új jövevények születtek és érkeztek az állatkertbe: kecskegidák, kenguruk, nagymara-babák és három ifjú rókamanguszta mókázik a látogatóknak.