Fontos a higiénia

Zsigmond József

Ahogy megnyílt a világ az ember előtt, úgy gyarapodott az ember tudása, de ezzel együtt olyan vírusok, kórozók, élősködők jelentek meg, amik nem voltak jellemzőek Európában. Így terjedt el országunkban a burgonyabogár, a harlekinkatica, az ágyi poloska, de megjelentek a veszedelmes szúnyogfajták is. 


Ilyen volt a burgonyabogár, amely Európába, Liverpoolba valószínűleg Texasból érkezett meg a 19. század végén, míg a harlekinkaticákat a 20. században biológiai fegyverként vetették be a levéltetvek ellen, de az ázsiai színes katicák olyan falánkok voltak, és olyan gyorsan szaporodtak, hogy visszaütött a biológiai fegyver. Poloskákból is több fajta van, az elmúlt években Nyugat-Európa és az Egyesült Államok mellett hazánkban is egyre hívatlanabb vendégekké váltak az ágyi poloskák. A második világháború után csaknem felszámolták a kártevő terjedését, amely mára újra terjed. A terjedésében – több külföldi fertőtlenítő cég képviselője szerint – a turizmus a felelős. Az emberek szállodákból, hotelekből hordanak szét ágyi poloskákat a világban. 
A legújabb előfordulása az ágyi poloskának Franciaországban van, a helyi Poloskakutató és Ellenőrző Intézet közleménye szerint az ágyipoloska-fertőzöttség szintje nagyon magas. 
A világ kitárult előttünk, de ezzel megnőtt a fertőzések, vírusok, élősködők veszélye, ezért fontos a higiénia, amit a covid-időszak alatt mindenki nagyszerűen elsajátított.