A pécsi állatkerthez számos izgalmas történet fűződik

Zsigmond József

Vadon a város felett. Ezt a szlogent használja a Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium. A szlogen kiválasztása nem véletlen, hiszen ez Magyarország legmagasabban fekvő állatkertje. Az állatkert felújítása 2014 áprilisában kezdődött el, és 2016 májusában már fogadta a látogatókat. 
Számos történet kering az állatkertről, mi most egy olyan sztorit mesélünk el, amely egy vaddisznóról szól, aki vízhiányt okozott. 
A történet 1970-ben játszódott le. Pécsbányán a belső út betonozását végezték, amikor az egyik munkás közölte, hogy a betonkeverőt nem tudja tovább üzemeltetni, miután vízhiány lépett fel. Azonnal a pécsi vízügynél érdeklődött, ahol közölték vele, hogy a vízellátásban sehol nincs fennakadás. 

A telefonhívás után elindultak felderíteni, hogy mi okozza a vízkimaradást. Átnézték a közelben lévő tolózárakat, és a másodiknál meglepő látvány tárult a szemük elé. Az akna vizében egy 120 kilós vaddisznó forgolódott, és elzárta a gerincvezeték tolózárát. A pécsi állatkert vállalta a vadkan elkábítását, és három kábító lövéssel magatehetetlenné tették a vaddisznót. Ezt követően kötelek segítségével kiemelték az állatot, majd az állatkertbe szállították. 
Egy biztos, a pécsi állatkert a felújítás után barátságosabb lett (leszámítva a farkas szökéséről szóló hírt), és új történetek remélhetőleg még hangulatosabbá varázsolják majd a vadont, amely a város felett terül el.