A gondosgazda-­szemlélet véletlenül sem igaz a városvezetésre

Bóka Máté Ciprián

Az öndicséret büdös – szól a közmondás arról, amikor valaki saját magát fényezi mások előtt, önkontroll, önfegyelem és önreflexió nélkül tévedhetetlennek gondolja magát. Az elmúlt években számtalanszor lehetett hallani öntelt nyilatkozatokat arról, hogy miért éppen a baloldali városvezetés a lehető legeslegjobb a pécsieknek – sőt a világon –, még akkor is, hogyha a nyilvánvaló tények vagy a súlyos büntetőügyek, stiklik, haveri mutyik egészen mást mutattak. 

Pedig balos propagandával, facebookos posztolgatással akarják elfedni, letakarni a pécsiek szemét, befogni a szájukat, vagy éppen kritikusaik családjának megalázásával, megtámadásával a problémákat szőnyeg alá söpörni.

Ezúttal egy új varázsszót kaptak elő a kalapból a propagandistáik: „gondosgazda-szemléletet”. Ezt most igyekeznek úgy használni, mintha valóban nem saját és hold­udvaruk gyarapodásáról, vagyonosodásáról gondoskodnának elsősorban a gondos gazdák, akik önmaguktól egy komolyabb gyárat, üzemet nem hoztak Pécsre, és semmilyen önálló nagyobb és értékelhető beruházást nem valósítottak meg, viszont mindent és még azon felül is mindent megígértek. 

Van egy másik közmondás is, ami talán még inkább rájuk illik: „se íze, se bűze”, mert olyan semmilyenek, ha levakarjuk a felszínt, és azt kell néznünk, hogy mit is hagynak maguk után.