A köztéri dekorációk mögött mindig különböző motivációk rejlenek

Czeczon Enikő

A szakdolgozat témáját kiválasztani nehéz, vagyis nekem az volt. Tudtam mi minden érdekel, de nem találtam azt az utat, amin el akartam indulni, de a határidő egyre csak közeledett, így valamit muszáj volt választanom. Két témára vártam a szavazatokat: graffiti és graphic novel, ami annyit tesz, hogy rajzolt regény, amely jóval hosszabb és összetettebb történeteket mesél el, mint a füzetek formájában megjelenő képregények. Az utóbbit választottam végül, de a graffiti olyan téma, ami mindig aktuális lesz. 

Vannak járókelők, akik észre sem veszik a firkákat a városban, vannak, akiket felháborít, hogy összemázolják a falakat, az épületeket, de vannak olyanok is, akik lenyűgözve szemlélik őket, és keresik a mögöttes üzenetet. Ha vannak.

Szerintem igen. Ezek mögött a köztéri dekorációk mögött különböző motivációk rejlenek. Olykor segítségkérés, olykor düh, harag vagy a boldogság vezérli az alkotó kezeit, de előfordul, hogy komoly témák, kérdések lapulnak meg bennük. 

Banksy talán a világ legismertebb graffitiművésze, akinek művei mindenkihez szólnak és mindenkit megérintenek, akár szeretné, akár nem. Keserédes irónia süt minden alkotásából. 2021-ben a művész engedélye nélkül született egy vándorkiállítás munkásságából, aminek a hatására megfogalmazódott bennem egy másik kérdés is, amellett, hogy a városba való-e graffiti. Vajon van létjogosultsága a köztéri dekorációknak múzeumokban, kiállítóterekben?