A legtöbb embert köti valami emlék az Orfűi-tóhoz

Czeczon Enikő

Nem szeretném ismételni önmagam, de muszáj. Orfűhöz és az Orfűi-tóhoz a legtöbb embert köti valami emlék, még azokat is, akik nem baranyaiak. Hogy csak egy példát mondjak, édesanyám, még középiskolásként – egy alföldi kistelepülésen volt az oktatási intézmény – járt a tónál kirándulás keretében, ami lenyűgözte, és azóta is gyakran beszélgetünk az akkor szerzett emlékekről.

Az Orfűi-tó nem csak egy mesterségesen kialakított állóvíz Baranyában, hanem egy nagybetűs élmény. Minden ott töltött alkalomra emlékszik az ember. Az a régi eset is, amikor egy sikló ért a lábamhoz a víz alatt, és nem érdekelve semmi és senki, úsztam ki a partra. Ez két éve volt, de idén újra visszamerészkedtem a vízbe, és fantasztikus volt. Az egyik legjobb nyári vasárnapot töltöttem ott. A víz, a meleg olyan kellemesen kiszívta belőlem az erőt, hogy másnap telve energiával, meg fájó, égett háttal ébredtem. De ennyi szenvedést megért.

Az Orfűi-tó nem csak egy élmény, hanem egy életérzés, aminek több tényezője van, az én egyik kedvencem – hiszen mi magyarok imádunk enni – az orfűi sült hekk savanyú uborkával, tartármártással és finom kenyérrel. Nem telhet el úgy nyár, hogy legalább egyszer ne enne az ember valamelyik büfében.
Az életérzést erősíti az is, hogy Orfű egy közösségi hely is. Programok sokasága – Fishing on Orfű, OrfűiFitt Pécsi-tó Átúszás és Körbeúszás, Jeges Újévi csobbanás – hozza össze helyieket és nem helyieket is.