Bama.hu videó

2023.08.08. 07:00

Orfű: sokunknak tényleg ez jelenti a béke valódi szigetét - videó és galéria

Csend és nyugalom uralkodott az Orfűi-tavaknál, amikor augusztus 7-én a délutáni órákban a kollégákkal leautóztunk a tórendszerhez. És mintha az időjárás is azt akarta volna, hogy napsütésben szívhassuk magukba az elénk táruló látványt, mert az eső elállt, és kisütött a nap, amikor a lábunk érintette az orfűi talajt.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

Ha azt mondom, hogy Orfűi-tavak, akkor biztosan mindenkinek eszébe jut egy-egy emlék, amely ehhez a lenyűgöző környezetben fekvő mesterségesen kialakított tórendszerhez köthető. A térséget már hatvan éve látogatják a fürdőzők. A Dunántúli Napló 1963. június 23-ai számában „Megtelt vízzel az orfűi csónakázótó” címmel jelent meg egy írás az Orfűi-tó ünnepélyes átadójáról, amelyben így írtunk a tóról: „A festői völgy szépségét csak emeli a nagy területű vízfelület, amelyen nem csak csónakázni, hanem fürdeni is lehet. Bólyával határolják el azt a területet, amelyet a turisták fürdőzésre használhatnak. Ezen kívül tíz csónak biztosítja a hétvégi pihenést és öt alumíniumcsónakot rendeltek meg, amelyeket a közeljövőben szintén üzembe helyeznek. A csónakok között kétpár­evezősök is lesznek.”

Most, hogy egy olyan időpontban mentünk ki, amikor az eső még beltérbe szorította az embereket, más élményt nyújtott a környék, mint akkor, amikor hét ágra süt a nap, és mindenhol a jókedvű, sikongató gyerekeket és az aggódó szülőket lehet hallani. Nem harsantak minden ponton jókedvű nevetések, és vízben sem csobbantak sokan, de azért egy-két bátor gyermek így is volt. Budapestről érkezett a kis csapat, akik egyedüli birtoklói voltak éppen a stégnek. Ugráltak, kacagtak,  egyszerűen jól érezték magukat, és határozottan kijelentették, hogy igenis jó a víz.

A vízben ugyan csak ennyien voltak, de ahogy a nap előbukkant a felhők közül, egyre többen merészkedtek ki a szabadba, és indultak sétára a Pécsi-tó körül kialakított gyalogúton és a büfékben is egyre több embert lehetett látni, mert ugye egy jó orfűi sült hekk mindig tökéletes választás ebédre.

A szabadstrandra is lenéztünk, ahol ugyan üzemelt a vízibicikli-kölcsönző, de az eszközök még árván ringatóztak a vízen, viszont Pécs felé tartva már sok autó tartott Orfű irányába, szóval már nem sokáig árválkodtak ezek a színes vízi eszközök. Ugyanakkor kirándulók már bőven akadtak, akik szívesen szelfiztek, háttérben a gyönyörű tájjal.

Az Orfűi-tóban az a legjobb, hogy viszonylag közel van Pécshez, így egy hosszú nap után kiszakadhatunk a városi nyüzsgésből, hogy megpihentessük testünket és lelkünket. Borús és napsütéses időben is jól tudjuk itt érezni magunkat.

A parton fekve, napozva, vagy a stégen, lábunkat a vízbe lógatva, gyönyörködve a tájban olyan energiákat gyűjthetünk, amelyek napokig képesek kitartani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!