Lelke és bája van: sok emlék fűződik a Tenkes kapitányához

Czeczon Enikő

A szüleink, amikor még a szülőházban éltünk testvéreimmel, megszerettették velünk a régi magyar filmeket és sorozatok. Bennem legmaradandóbb élményt a Bors okozott, de mégis, amit a legtöbbször láttunk A Tenkes kapitánya volt. Bármikor, amikor adták valamelyik csatornán, akkor előszeretettel leültünk megnézni.

Amikor édesanyámat megkérdeztem arról, hogy milyen emlék fűzi őt ehhez a sorozathoz, azt mondta, hogy összehozta a családot. Egyfajta családi összejövetellel ért fel ez a sorozat, amely idén már hatvanéves. Igazi kalandfilm volt ez számukra kisgyerekként, a kardforgatás és a hercegnős volta ragadta meg őket a legjobban.  

Aztán át lett adva nekünk ez a rajongás. Ha A Tenkes kapitánya főcímdala felcsendült – ami biztos vagyok benne, hogy most mindenkinek eszébe jutott – akkor kiabáltunk ki az udvarra, hogy „anya, apa, kezdődik!”, és együtt néztük azt a sorozatot, aminek mai napig van egyfajta lelke, bája, ami miatt nem lehet megunni.  

Biztos vagyok abban is, hogy mindenkinek él a fejében egy bizonyos jelent, amit aztán otthon előszeretettel ki is próbált. Szüleink és mi fixen, de nem hiszem, hogy csak mi lennénk ezzel így. És hogy mi ez a jelenet, hát az ominózus ivós jelenet, amikor hátrakötött kézzel kellett kiinnia főhősünknek egy fapohárból a bort, ami ment neki. Mi meg rögtön utána akartuk csinálni, és hát rá kellett jönnünk, hogy ez nem is olyan egyszerű. Nem kevés víz gyerekként csak arról lehetett szó az arcunkon, az orrunkban és a ruhánkon végezte.