A koktél a bizonyosság rá, az emberek folyamatosan szomjaznak az élményekre

Czeczon Enikő

Koktéllal akkor találkoztam először, amikor Pécsre kerültem, és a vendéglátásban helyezkedtem el. Kicsit halálra váltam, amikor a helyről, ahová jelentkeztem, kiderült, hogy egy koktélbár – abban a tudatban voltam ugyanis, hogy egy kávézó. 

Életem azon pontjáig csak a filmekből ismertem a bártendereket és az általuk készített italokat. Ki ne emlékezne a Koktél című filmre, amelyben a fiatal Tom Cruise keveri a koktélokat! 

Kezdetben számomra ez a munka csak pénzkereseti lehetőség volt, amelyből fizetni tudtam a tandíjat, de az idő múlásával kisebb szerelem is kialakult. Igaz, hogy már nem dolgozom ebben a szakmában, de ma is szívesen fogyasztok, készítek egy frissítő koktélt.

Amit megtanultam erről a szakmáról, az az, hogy ez nemcsak egy munka, hanem művészet és élmény is. Ahogyan Solymár Tamás, a Tomiepult tulajdonosa mondta: – Sokszor mondom, hogy élményt nyújtok, nem pedig szolgáltatást. 

Amikor a Covid hulláma első ízben sújtotta hazánkat, sok veszteséget szenvedtek el a vendéglátásban dolgozók, de ebben az időszakban jobban szomjaztak az emberek az élményekre. És ez az igény nem csökkent akkor sem, amikor már újra lehetett társaságba járni, programokon részt venni. Viszont sokan még a hullámok lecsillapodása után is otthon buliztak és buliznak ma is. Ezen események ékkövévé váltak a hordozható koktélpultok, ahol nemcsak finom italokat, hanem kedves szavakat, jókedvet és élményt kapnak a vendégek.