Bizalomhiány: legyünk óvatosak és körültekintők, ha online felületen vásárolunk

Czeczon Enikő

Lehet már a kezdetekkor, de az is lehet, hogy csak évekkel később vált divattá az, hogy az egyik legnépszerűbb közösségimédia-oldalon áruba bocsátsunk ruhákat, könyveket, bútorokat, elektronikus kütyüket és sok minden mást. 

Ez abból a szempontból jó, hogy a Facebook könnyebben elérhető, gyorsan reagálhatunk, nem kell külön oldalakat böngésznünk ezért. És a vásárlás még egyszerűbb lett a felületen azóta, hogy egy külön piacrész is megjelent, ahol eladhatunk és vásárolhatunk, de vannak különféle eladócsoportok is. 

Jómagam könyvárusító csoportokban vagyok benne, és rengeteg posztot láttam, amely csalókról szólt. Tudom, hogy ez nem azt jelenti, hogy minden eladó ilyen, de azért kissé megrendült a bizalmam, és el is vesztettem azt mindenki iránt. 

A csoportokban, amelyekben benne vagyok, leggyakrabban előreutalással lehet megvásárolni a dolgokat, és mindig is volt bennem egy félsz emiatt, ezért rátértem arra, hogy leellenőriztem az eladókat, megnéztem, hogy nem tüntetik-e fel bejegyzésben csalóként őket. Viszont az sem jó, hogyha ilyen csoportos vásárlásnál megengedjük az utánvétet – hatalmas bizalmat igényel –, mert nem mindenki becsületes, és megérkezés után nem utalja a pénzt. 

Egy szó, mint száz, inkább áttértem olyan weboldalak és alkalmazások használatára, ahol biztos, vagy nagy eséllyel nem veszik el a pénzem, és mindig utánvéttel vásárlok, még ha pár száz forinttal drágább is. A rendőrség is ezt ajánlja.