Mátyás az Igazságos: a gyerekeknek is érthetően mesél a történelemről

Czeczon Enikő

A legtöbb gyerek már akkor tudja, hogy ki az az igazságos Mátyás, amikor még nem is tanult róla. Ez többek között annak is köszönhető, hogy az otthoni könyvespolcon helyet kapnak a Mátyás királyról szóló mesekönyvek. Nálunk is így volt, és mi előszeretettel adtuk oda szüleinknek, hogy este abból olvassanak fel. De meg kell említenünk a Mesék Mátyás királyról című animációs sorozatot is, amely vagy matinéban, vagy a TV Maci esti műsorában kapott helyett, amit még édesanyánk és édesapánk is szívesen megnézett. 

A minap, amikor unalmamban csak nyomkodtam a távirányítót, hátha találok valami jó műsort, az egyik csatornán meghallottam Helyey László jól ismert hangját, ahogy épp egy Mátyás királyról szóló mesét mondott. Természetesen arra a pár percre ott ragadtam, és elmerültem a tanulságos történetben, mert az epizódoknak mindig volt valami mondanivalójuk, amit magunkkal vihettünk a végén, bár kisgyerekként ez még nem biztos, hogy tudatosult bennünk. Felnőtt fejjel azért már jobban megértjük. 

Szeretem azokat a megoldásokat, amelyek a gyerekeknek is érthetően mesélnek a történelemről, egy-egy korszak alakjairól. Ezt teszi a Nemzeti Lovas Színház Mátyás, az igazságos című családi rockmusicalje is. Ugyan látványos elemekkel spékelik meg a műsort, de mégis úgy mesélik el az eseményeket a Mátyásról szóló legendás mondák elemeiből táplálkozva, hogy a gyerekek megtanulják belőle, hogy ki is volt Mátyás király.