Testmozgással magunknak és másoknak is segíthetünk

Czeczon Enikő

A testmozgás jótékony hatással van az egészségünkre, és sok betegség megelőzésében és gyógyításában is szerepet játszik, valamint az agyműködést is serkenti. Ezzel a mondattal nem lehet vitába szállni, hiszen közelről tapasztaltam az, hogy a rendszeres testmozgás, hogyan segített fitté tenni egy közeli hozzátartozómat nem csak testileg, hanem szellemileg is. És ez jelenleg is így van, mert egy-két edzőteremben töltött óra után az aktív mozgás beépült a mindennapjaiba.  

A mai világban nem tudom, hogy mennyire nehéz rávenni a fiatal korosztályt, hogy sportoljon valamit, de biztos vagyok benne, hogy vannak jó páran, akiket ösztönözni, motiválni kell, hiszen ebben a virtuális világban, lehet inkább ülne otthon a számítógép előtt, és játszana.

Mindig sajnáltam a testnevelés tanáromat, amikor a mi osztályunk órájára készült, mert nem mondanám, hogy mi voltunk a legaktívabbak. Viszont, hogyha meglengette azt a szót, hogy játék, vagy az 5-ös lehetőségét, akkor mindenki izgatottan várta az órát, és talán itt a lényeg, hogy szórakozva kell megszerettetni az aktív testmozgást a fiatalokkal, valamint legyen egy cél is, ami nem feltétlen a győzelem. 

Ezt a lehetőséget több szervezet is észrevette, mint például a Magyar Szervátültetettek Szövetsége, akik életre hívták a Millió lépésért az iskoládért kampányt, amellyel pénzt gyűjthet mindenki szeretett iskolájának, mindezt úgy, hogy testmozgásra ösztönöznek, és közben arra is felhívják a figyelmet, hogy a szervátültetés életet menthet.