Az életbe vetett bizalom talán segíthet fiatalon tartani az embert

Mohay Réka

Sok néző számára jelentett emlékezetes pillanatokat a francia Életrevalók című film, amelyben egy különös barátság szövődik a két, teljesen más világban élő férfi között, s az ápoló és ápolt egymás segítségével tanulják meg újraértékelni, élvezni az életet. A film népszerűsége nemcsak szakmai színvonala és alakításai miatt lett nagy siker, hanem bizonyára azért is, mert elénk tárja, vannak helyzetek és problémák, amelyeken egy új perspektíva, egy másfajta életszemlélet segíthet át. 
Az életigenlés olyan ajándék, amelyet gyakran embertársaink, barátaink, röpke ismeretségeink erősítenek meg bennünk. 

Két olyan embert is bemutattunk, akikből ez az érzés sugárzik: egy fiatal színművésznőt, aki vidáman tekint előre, sikerei ellenére is kedvességgel, közvetlen vidámsággal fordulva mások felé. Valamint egy kilencven esztendős nyelvész, egykori egyetemi oktató, akit aztán megtépázott rendesen az élet, ő azonban nem hagyta el magát, még szépkorúan, az idősotthonban is igyekszik kihasználni a napokat, megtalálni az örömteli pillanatokat, s szellemileg is karbantartani magát. 
Rengetegen keresték már a hosszú élet titkát, amelyet csak részlegesen sikerült körülhatárolni, s bár ez rendkívül összetett és bizonyára nem is egészen megfejthető, az bizonyos, hogy hangsúlyos tényező az, ha tudjuk, sodródjon elénk bármifajta kihívás, képesek leszünk megbirkózni a helyzettel.