Két szervezet közös indulása átrendezi a viszonyokat

Bóka Máté Ciprián

Egyre kiszámíthatatlanabbnak tűnik az idei választás kimenetele a baloldal számára azzal, hogy a Gyurcsány Ferenccel szövetkező Péterffy Attila pécsi polgármester koalíciójával nem közösködő két szervezet is bejelentette, hogy elindul a választáson, méghozzá úgynevezett civil színekben. A Mellár Tamás (Párbeszéd) és Keresztes László (LMP) parlamenti képviselők által is támogatott szervezetek indulása nagyon komolyan megváltoztathatja a mostani erőviszonyokat. Közismert, hogy Mellár számos párt peremvidékén, belső és külső köreiben megfordult, vagy próbálkozott, amit sokan csak egy kaméleon változásaihoz tudnak hasonlítani. Tény azonban, mindenféle politikai tánc ellenére még mindig meghatározó tényező Pécsen és nagyon úgy néz ki, hogy országosan is. Hiába látják alig a saját körzetében, a kártyákat úgy keveri, hogy felszínen marad. Ha hozzávesszük az LMP-t is, amelyik igyekszik talán kimászni a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzéki kötelékből – bár ez egyáltalán nem biztos –, akkor jelentős baloldali teret uralhatnak le. 

Mellettük ott van a magát függetlenek tartó Szentgyörgyváry Péter is, aki most nagyon úgy tűnik, hogy megjelenésével Péterffy maradását segítheti elő, még akkor is, hogyha a szándéka nem feltétlenül ez lehet. 

Az idei választás abban is különleges lesz, hogy egyszerre tartják a az uniós voksolással, ez pedig a részvételi arányokat is befolyásolhatja, arról nem is beszélve, hogy a háborús uniós elit gondolkodása egészen riasztó képet mutat az elmúlt években.