jegyzet

2018.01.17. 18:44

Csokitolvajokból dezertőrök

Bár nem volt olyan rég, nem árt felidézni: 2006-ban az első fordulóban három baranyai egyéni választókerületben – közte kettő pécsiben – dőlt el a pártok közötti verseny, mindháromban a szocialisták jelöltje nyert. A megmaradt három körzet közül kettőben az MSZP lett a végső győztes, egyedül Mohácson tudott nyerni a nemzeti oldal.

hlb

Pécsen a 2. választókerületben az akkor még szocialista színekben induló Szili Katalin, a 3-asban Pécs néhai polgármestere, Toller László az első kanyarban, az 1-esben a szocialista Bókay Endre a második fordulóban győzött. A komlói körzetben Páva Zoltán (MSZP), a siklósiban Kocsi László (MSZP), a szigetváriban Paizs József (szintén MSZP) lett a befutó, Mohácson Hargitai János (Fidesz–KDNP).

Innen jutottak el az azóta eltelt tizenkét év alatt odáig a szocialisták, hogy Baranya egyik választókerületében sincs esélyük a győzelemre, olyannyira nincs, hogy – ezt tán maguk is belátva – önálló jelöltet sem állítanak.

Magyarán: mennek a süllyesztőbe. Önként.

„Közös erő, elszántság, közös lista és miniszterelnök-jelölt”, amivel Tóth Bertalan szavai szerint elzavarható a Fidesz.

Szép.

A csokitolvajok – ahogy 2008 táján a szocialisták által akkor még el nem herdált pécsi vagyon „olcsó kiárusítása” miatt saját pártjukban hívták Tóth Bertalant és társait – ezúttal nem a közvagyont dézsmálták meg, hanem a baloldal pécsi, baranyai jövőjét.

Cserébe a saját túlélésükért, a listás befutó helyekért, s az azzal járó minden egyébért.

Lelkük rajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!