Ne ezen spóroljunk

2019.08.28. 17:30

Gerincbetegséget is okozhat a rossz iskolatáska

Az iskolatáska jelenti az egyik legnagyobb kiadást a családok számára. Ám érdemes a jobb minőséget választani, hiszen azzal könnyebben tudják a gyerekek cipelni az esetenként hét kilót is meghaladó tanszereket.

Bátonyi Donát

A szakértők szerint a rossz táska gerincbetegséget is okozhat. Ezért az iskolatáska kiválasztásánál ne csak a divatot, hanem a minőséget és az egészségügyi szempontokat is érdemes figyelembe venni, mivel a kisiskolások háta még nem elég erős ahhoz, hogy nap mint nap a testsúlyuk több mint tizenöt százalékát cipeljék.

Tőke Teodóra gyógytornász elmondta, hogy gyakran lehet találkozni olyan fiatalokkal, akik gerincferdülésben szenvednek. Ezek főként ugyan a rossz testtartásból erednek, azonban vannak olyan esetek, amikor a gerincbetegség kialakulása a nem megfelelő iskolatáskára vezethető vissza.

Fontos tehát, hogy körültekintően válasszuk ki az iskolatáskát. Érdemes az erősebb anyagból készült, szivacsos, merevített háttal rendelkezőt keresni, amelyekben nem csúszkálnak a könyvek. Ha nem egyenlően oszlik el a súly a gyermek hátán, az gerincferdüléshez is vezethet. A jó táska a hát vonalával párhuzamosan, tökéletesen rásimul a hátra, így szinte leveszi róla és a vállról a terhet. Egy megpakolt iskolatáska súlya nem haladhatja meg a gyermekek súlyának 10%-át, ezért érdemes a figyelni arra is, hogy a táska önsúlya is kicsi legyen.

A gerincre a félvállra vetett hátizsák jelenti a legnagyobb veszélyt, mivel a hát túlterhelése derékfájáshoz is vezethet. Ezenfelül a csontok és a csigolyák a gyermekeknél még fejlődés alatt vannak, ezért nem olyan stabilak, mint egy felnőttnél. A helyes súly és ergonómia ezért fontos tulajdonságai egy iskolatáskának. Így lehet már gyerekkorban az esetleges későbbi gerincproblémákat megelőzni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!