Turisztikai látványosság

2020.11.09. 07:00

Rózsák illatozhatnak majd a nyáron Idrisz baba türbéje mellett

Egy takaros kis oszmán kertet hoznának létre a pécsi Idrisz baba türbéje körül: rózsákkal, pihenőpadokkal, kis szökőkutakkal és egy pavilonnal.

Zsigmond József

20201107 Pécs Megújult a török temetkezési kegyhely az Idrisz Baba Türbéje gyermekkórház kertjében. Fotó: Laufer László ll dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

Sokáig elhanyagolt volt Idrisz baba türbéjének környéke, pedig az országban csak két épségben megtalálható oszmán síremlék tálalható. Gül baba türbéje Budapesten, és Idrisz baba türbéje Pécsett. Míg a fővárosit sokan látogatják, addig a pécsiről kevesen tudnak.

 

– Egyre inkább jelentőséget kap a szabadtéri kertturizmus.

A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. üzemeltető célja, hogy oszmán kertet hozzunk létre, rózsákkal, illatos, színes virágokkal, padokkal, kis szökőkutakkal és egy pavilonnal – mondta Pintér Bea tárlatvezető. – A tervek szerint jövő év elejétől napi két-két órában, délelőtt és délután nyitva lesz az érdeklődők előtt. Ezen kívül is lehet látogatni, előre egyeztetett időpontban.

Mint a tárlatvezető elmondta, Idrisz baba a bektasi dervisekhez tartozhatott, jósként és gyógyítóként, a szegények segítőjeként tett szert nagy tiszteletre. Halála után Pécsen a dzsámiban összejöttek a jogtudósok és elhatározták, közadakozásból türbét építenek neki. Ki a pénzt adta hozzá, ki az építőanyagot, ki a munkaerejét. A türbe 1593-94-ben épülhetett meg. A törökök kiűzése után feledésbe merült a sírhely, majd a jezsuiták a pestisesek védőszentjének tiszteletére, Szent Rókus néven kápolnává alakították át. Miután a jezsuitákat is elűzték, gazdátlanná vált az épület. Később a város tulajdonába került, ekkor a város puskaporkészletét tartották itt.

1904-ben megjelent Evlia Cselebi török utazó, történetíró magyar fordítása, kiderült: egy szent ember sírja található a Rókus-dombon. Zsolnay Miklós egy tervet készített a türbe helyrehozatalára. Ezt be is nyújtotta az akadémiának, de nem kapott pénzt rá. Idővel azért pár 100 ezer pengőt átutaltak a felújításra. A két világháború között a gyermekkórház gyógyszerraktáraként működött az épület, és egészen 2009-ig a gyermekkórház kertjén keresztül lehetett megközelíteni a türbét. Utána választották le és kapott külön helyrajzi számot. 1961-ben feltárták a türbét, és megtalálták Idrisz baba csontjait. Mikor a török állam tudomást szerezett róla, hivatalosan is török zarándokhelyé nyilvánította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!