Honvédelem

2021.09.30. 17:30

Baranyában is most jó lenni önkéntes katonának

Sokan érdeklődnek az önkéntes katonai szolgálat iránt Baranyában is.

Palotás Péter (Forrás: Pécsi Újság.hu)

Az elmúlt években a korábbi kormányzatok alatt gyakorlatilag teljesen lenullázott önkéntes tartalékos rendszert újjáépítették a Magyar Honvédségben. Ami a konkrétumokat illeti, létszámuk 2010-ben mindössze tizenhét fő volt, manapság viszont már több mint 11 ezer önkéntes teljesít szolgálatot.

Lapunk érdeklődésére a Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztálya közölte, Baranya megyében eddig csaknem ezren jelentkeztek önkéntes tartalékos szolgálatra. Aki a civil élete mellett szolgálna a seregben, manapság már válogathat, hogy ezt milyen formában tenné. Az érdeklődők ugyanis önkéntes területvédelmi tartalékosok (ÖTT), önkéntes védelmi tartalékosok (ÖVT), önkéntes műveleti tartalékosok (ÖMT) és speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok (SÖTT) is lehetnek, amennyiben megfelelnek a kritériumoknak.

A rendszer kialakításának célja, hogy a hivatásos és szerződéses állomány tevékenységét kiegészítsék az önkéntes tartalékosok, adott esetben tehermentesítsék őket. Három év alatt összesen hat hónapot szolgálhatnak, így marad idő a civil foglalkozásokra is.

A minisztériumtól megtudtuk, az önkéntes katonák részt vesznek a többi között a határbiztosítási feladatok ellátásában, a honvédelmi táborok lebonyolításában, a koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezéseken, valamint különböző civil, egyházi, rendvédelmi rendezvényeken. Mindezek mellett az elmúlt időszakban a honvédek részt vettek mentesítési feladatokban, és a kórházakban is teljesítettek szolgálatot, az egészségügyi végzettséget nem igénylő feladatokban segítették az egészségügyi dolgozók munkáját. Továbbá szerepet vállaltak – a rendőrséggel együttműködve – közös járőrözési feladatok ellátásában is.

A tartalékosok illetményre jogosultak, a szolgálatra a toborzóirodákon keresztül lehet jelentkezni. További információ a www.hadkiegeszites.hu oldalon található.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!