Pécs

2019.07.16. 20:00

A felújítás végéig zárva lesz a Kórház téri dzsámi

Balesetveszélyes volt az épület, ezért halaszthatatlanná váltak a felújítási munkálatok.

Zs. J.

Tavasszal bezárták a török kori múzeumként is működő Jakováli Hasszán pasa dzsámit a pécsi Kórház téren.

– A korábbi vizsgálatok során, tekintettel a dzsámi unikális jellegére (az épület egy része felett található a kórház), a szakemberek összetett, jelentős problémákkal szembesültek – mondta el lapunk megkeresésére Sztojanovits Kristóf, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. kommunikációs osztályvezetője.

Kiemelte, számos esetben találtak olyan problémákat, amelyek elhárítása az épület hosszú távon történő megóvása érdekében halaszthatatlanná vált. A saját forrásból megvalósuló állagmegóvás első ütemében, amely az épület belső tereit érintette, sor került a dzsámi és a kiállítótér közötti folyosó mennyezetének helyreállítására, valamint megtörtént a folyosószakasz lábazatának helyreállítása. A tervezett második ütemben megtörténik a dzsámi teraszának, a rakka kövezetének felújítása, amely mára balesetveszélyessé vált. Továbbá kicserélik a dzsámi ablakainak kőkereteit, illetve a csatornarendszert is helyrehozzák. Sztojanovits Kristóf elmondta, hogy a minarethez vezető lépcsőnél található faoszlop szintén balesetveszélyes, emiatt statikai szakember bevonásával megkezdődik a helyreállítása.

Arra a kérdésünkre, hogy a dzsámi mikortól lesz látogatható, azt a választ kaptuk, hogy a fentiekben felsorolt komplex munkafolyamatok befejezéséig a dzsámi nem látogatható, de az Idrisz baba türbéje a létesítményvezetőnél történő előzetes bejelentkezés alapján továbbra is nyitva áll az érdeklődők előtt.

Körbeépítették az imahelyet

A török hódoltság alatt az épületegyüttesben a dzsámihoz és a minarethez egy főiskola, egy derviskolostor és egy szegénykonyha tartozott, amelyeket szintén Jakováli Hasszán pasa alapított. A kápolnát és a környék épületeit a jezsuita rend kapta meg, amely a kolostor falai közé telepített egy pestis­ispotályt. A kórház itt maradt, lassan körbeépült, és a dzsámi 1945-ig kórházkápolnaként működött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!