Ereklye

2021.10.28. 14:00

Zarándokhellyé válhat a pécsi kertvárosi kápolna

Nagy nap volt a Szent II. János Pál Plébánia-kápolna életében az idei október 22-ei búcsú. A lengyel testvérplébánia papja, Paweł atya, különleges ereklyét hozott a pécsi hívők számára: Szent II. János Pál pápa vérereklyéjét.

Zsigmond József

Forrás: Plébánia

Két éve egy volt presszó épületét alakították át kápolnának a pécsi Kertvárosban, a Nagy Imre úton. A kápolna Szent II. János Pál-plébánia nevét vette fel, amelynek vezetésével Kövesi Ferenc esperest, plébánost bízták meg. Az ő irányítása alá tartozik Postavölgy, Nagyárpád, Málom, Gyód, Keszü, Kökény területe, illetve számos intézmény: a Pécsi Honvéd Kórház, a Remény Háza, és több közeli iskola, óvoda.

1978-ban II. János Pál pápává választását követően október 22-én mutatta be székfoglaló szentmiséjét a Szent Péter-bazilika előtti téren, így minden év október 22-én búcsút tartanak a tiszteletére a pécsi kápolnában. Az idei évben egy különleges ajándékkal lepték meg a hívőket: Szent II. János Pál pápa vérereklyéjét kapták meg, amit Paweł Sobstyl lengyel atya, a varsói Gyermek Jézus-plébánia plébánosa és egyben a varsói magyarság papja adott át.

– Két évvel ezelőtt vettük fel a testvérkapcsolatot a varsói plébániával. Egy lengyel hölgy közvetített, aki Kővágószőlősön él, ott ment férjhez – emlékezett vissza az első lépésekre Kövesi Ferenc plébános.

Paweł atya és közössége több alkalommal látogatott Pécsre, és ajándékot is hozott. Tavaly Boldog Jerzy Popiułeszko vértanú vérereklyéjét (csontereklye). Idén sem jött üres kézzel, Stanisław Dziwisz bíboros úr, a szent pápa egykori titkárának ajándékát, Szent II. János Pál pápa vérereklyéjét hozta el.

Az ünnepi misét Paweł atya vezette, ez volt az ezüstmiséje egyben. Több mint 150 hívő imádkozott vele együtt a kápolnában, és a kápolna előtti teraszon elhelyezett kivetítő előtt.

Gyümölcsöző a kapcsolat a lengyel testvérekkel

– Sokat fogok Pécsre jönni, mert nincsen messze, csak 14 órát kellett utazni. Jó ezen a szent helyen lenni, a szívem itt marad veletek. Nemcsak testvérplébánia vagyunk, hanem Ferenc atyával barátok is – mondta a mise végén a lengyel atya.

A pécsi kápolnában most egy olyan helyet keresnek a Szent II. János Pál pápa vér­ereklyének, amit mindenki megtekinthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!