Pécsi falfirkák: NEED a legaktívabb

2008. augusztus 6. 14:19 Forrás: Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület
Pécs | A Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület feltérképezte a pécsi falfirkákat: kiderült a "legfertőzöttebb" rész a Rákóczi, a Nagy Lajos király és a József Attila utcák, a legaktívabb falfirkás pedig a „NEED! betűcsoportot használja.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Tanulságok a pécsi falfirka-térképpel kapcsolatban

A Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület 2008. áprilisában hirdette meg a falfirka-térkép készítéséről szóló akcióját. Kérték a pécsieket, hogy küldjenek jelzést hozzájuk a környezetükben található falfirkákról. Ez lehetett egyszerű lista, de fényképfelvétel is. Azt tervezték, hogy a városlakók segítségével bejelöljük Pécs térképén azokat a helyeket, ahol falfirka található. Három hónap elteltével felül kellett vizsgálniuk az eredeti elképzeléseinket, mert a beérkezett jelzések alapján meg kellett állapítaniuk, hogy jelenleg alig van olyan közterület Pécsett, ahol ne lenne falfirka. Vagyis városunk térképét egyszerűen be kellene satírozni, ha azokat az utcákat, tereket szeretnénk bejelölni, ahol tag-ek csúfítják el a területet.

Összesen 548 fénykép szerepel az összegzésükben. (Ennél a számnál több felvétel érkezett, de az ugyanazt a helyszínt ábrázoló képekből csak egyet, a legjobban sikerültet használták fel.) A Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület  eredményesnek nevezheti a felhívást, hiszen a beérkezett képek száma azt mutatja, talán oldódik a közöny, egyre kevesebben hajlandók a nagyvárosi léthez tartozó, szükségszerű velejárónak tekinteni a falfirkákat.

  Legfeltűnőbb ezek közül a „NEED!” betűcsoportot használó, aki alkotását rendszerint egy hullámos vonallal is aláhúzza. Legfeltűnőbb ezek közül a „NEED!” betűcsoportot használó, aki alkotását rendszerint egy hullámos vonallal is aláhúzza.

Megállapították, hogy falfirkák egész Pécs területén vannak, de meg lehet nevezni a lefertőzöttebb területeket, illetve olyan jellemző felületeket is, ahol a legnagyobb valószínűséggel jelennek meg a rajzok.

A belvárosban, és a főbb utak mentén kirívó gyakorisággal kerülnek egymás mellé, sőt fölé is falfirkák. Főként a Rákóczi, a Nagy Lajos király, a József Attila, a Hungária, az Esztergál Lajos utcák és az Építők útja tekinthetők ilyen szempontból különösen problémásnak.

Veszélyeztetett falfelületek utcáktól függetlenül a lakótelepeken vannak, ahol a panelépületek között könnyen és észrevétlenül végezhető el a rongálás. A frissen szigetelt és vakolt házakon hamar megjelentek a kézjegyek, és amit egy elkövető már aláírt, ott hamarosan mások is ügyködtek. Nem korlátozódik azonban csak a falakra a „munka”, hiszen gyakran még a földszinti lakások erkélyeit is befújják, s a bejárati ajtók sem lesznek sokáig tiszták. A lakótelepi garázssorok szintén kedvelt felületet alkotnak. Mindegy, milyen állapotban vannak a gépkocsik tárolására létrehozott épületek, az újonnan vakoltakon ugyanúgy vannak tag-ek, mint az összedőlni készülőkön.

A szemetesek, szelektív hulladékgyűjtők, kukák, trafóházak, reklámtáblák, közlekedési táblák, újságos és zöldséges bódék, oszlopok, padok, kerítések és buszmegállók sem mentesek a rajzoktól. A tömegközlekedési eszközök, vagyis az autóbuszok és a vonatok is rengeteg firkálást viselnek magukon.

A rajzok kis részben figurákat, nagyobb részben betűket ábrázolnak. A firkálást extrém sportnak tekintő közösségben ismert minden jel gazdája, hiszen az elkövetők ezeknek a segítségével tudják bebizonyítani társaiknak, hogy mit végeztek. Sajnos csak tettenérés esetén lehet valakire rábizonyítani a rongálást, így mi nem állíthatjuk százszázalékosan, hogy ugyanaz a személy használja ugyanazon jeleket, csak feltételezhetjük.

Pécsett megfigyelhető, hogy egyes jelek rajzolói aktívabbak a többieknél, vagyis nem korlátozódik a tevékenységük egy-egy utcára, városrészre, hanem az egész településen otthagyják a nyomukat. Legfeltűnőbb ezek közül a „NEED!” betűcsoportot használó, aki alkotását rendszerint egy hullámos vonallal is aláhúzza. Egyes helyeken a „NEEDAERO!” változat olvasható, és a hullámos vonal a DA betűket húzza alá. (Képeink között szerepel a felirata az Alkotmány, Athinai, Citrom, Építők, Esztergál Lajos, Garay, Hungária, Ifjúság, Jókai Mór, József Attila, Mezőszél, Nagy Jenő, Nagy Lajos király, Nagyvárad, Őz, Petőfi Sándor, Rákóczi, Szabadság, Teréz, Tüzér utcákban, valamint a Köztársaság téren.) Nála valószínűleg a milliós nagyságrendű károkozást is meg lehetne állapítani, ha bármit is rá lehetne bizonyítani.

Nem sokkal marad el tőle többek között a „JAKE TÉVÉ”, a „PUF”, a „GNS”, az „SC” (street chek), a „-MéH-”, az „UCM”, a „TSK”, a „cme” (utóbbi két betűcsoport talán összetartozik), az „AWS”, a LUSH, a „GWG”, valamint a „BHS” jelek alkotója. Sok betűkép nehezen olvasható, de egy jó grafológus biztosan megbirkózna a kibogozásukkal.

A beérkezett fényképeken túl az akció sok tanulsággal járt. Bebizonyították, hogy sokakat zavar a falfirkák terjedése, és egyre többen gondolják úgy, hogy sürgősen tenni kell valamit. A Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület  kezében jelenleg csak a figyelemfelhívás eszköze van, de a hozzájuk beérkezett véleményekből összeállítottak egy csokrot a lehetséges teendőkről.

Íme:
– Az iskolákat ösztönözni kell, hogy ejtsenek szót az órákon a firkálás helytelenségéről és annak következményeiről.
– Jelöljenek ki legális lehetőséget a grafitizésre.
– A festékek beszerzését adatszolgáltatáshoz kell kötni.
– Az éjszakai járőrözést sűríteni kell.
– Térfigyelő kamerák kihelyezése és működtetése szükséges, valamint az azt kezelő személyzet, és a helyszínre kiküldhető járőrök biztosítása is elkerülhetetlen.
– Csapdát kell állítani a firkálóknak, ugyanis a figyelőemberek miatt szinte lehetetlen a tettenérésük.
– Nyomravezetői díjat lehetne felajánlani.
– A firkálók közé rendőrök épülhetnének be.
– A büntetési tételt az okozott kárral arányosan kell megállapítani.
– A házakat egy megadott magasságig speciális fedőfestékkel lehetne kezelni, mely nem engedi a festék beszivárgását az anyagba, és gőzborotvával így könnyen, gyorsan el lehet távolítani a firkálást.
– Létre kell hozni egy csoportot, mely két napon belül eltünteti a falfirkát a velük szerződött ügyfelek épületeiről.
– Zöld számot kellene megadni, ahol minden új falfirka bejelenthető lenne.
– A média nyilvánosságát felhasználva kell tájékoztatni a lakosságot a megtett intézkedésekről, tudatosítani a firkálókban, hogy mindenképp elfogják, és felelősségre vonják őket, majd néhány precedens értékű ítéletet is közzé kellene tenni.

Ezeknek az intézkedéseknek az összessége vezethet el oda, hogy hosszútávon is falfirkáktól mentes település legyen Pécs.


Pécs, 2008. augusztus 6.

Nácsa János
elnök
Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Pécsi falfirkák: NEED a legaktívabb

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Felfüggesztett börtönbüntetés és milliós bírság vár rájuk.

Elüldözte a medvét a család bátor labradora (videó)

Pedig méretbeli különbségek azért akadtak.

C. Ronaldo beérte Kocsist, Portugália csoportelső

C. Ronaldo beérte Kocsist, Portugália csoportelső

Portugália félidőnként két gólt szerezve legyőzte Új-Zélandot. CR7 75 góljával beérte Kocsis Sándort.

F1: Erre jelenleg senki sem képes, csak Lewis – Lauda

Alonso: Sajnálom, hogy mindenkit megzavar a végsebességünk, de ez van.

Túlságosan is udvarias házigazda volt az orosz válogatott

Hiába szerezte meg a vezetést a szbornaja, fordított, és az elődöntőbe jutott Mexikó.

WTCC: Micheliszé a pole pozíció Portugáliában!

WTCC: Micheliszé a pole pozíció Portugáliában!

A magyar pilóta új pályacsúccsal nyerte meg a kvalifikációt Vila Realban.

Haladás: távozik Szombathelyről a kulcsember – hivatalos

Iszlai Bencének kétéves szerződést ajánlottak, ő azonban nem fogadta el azt.

Kézi BL: a Tatabánya nem indulhat, a Hypo selejtezőt játszik

A következő kiírásban is négy magyar csapat vesz részt az elitligában • Sorsolás június 30-án.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér