Artvonal

2007.02.27. 16:30

Az első profi lemez - indul a 30Y tavaszi hadjárata

Folyik a visszaszámlálás, már nem kell túl sokat aludni ahhoz, hogy egy év eltelte után új 30Y lemezt hallhassunk. Az elmúlt napokban a 30Y próbatermének környékén jártunkban lehetőségünk volt belehallgatnunk az új anyagba és elbeszélgetni a zenekar két BZ-jével, Beck Zoli énekessel és Bokor Zoltán (az igazi BZ) menedzserrel.

Violator

[caption id="" align="alignleft" width="323"] Budapesten, az A38 hajón mutatja be új lemezét a pécsi 30Y (fotó: Pásztor Éva)
[/caption]A Semmi szédítő magasság hivatalosan március 18-án jelenik meg, szinte egy időben  a zenekar 23-i lemezbemutató koncertjével az A38-on. Ha nem bírunk eddig várni, van lehetőségünk két nappal is korábban belehallgatni élőben a lemezbe, igaz, ehhez el kell mennünk Szolnokig, ugyanis itt tart nyilvános főpróbát a zenekar. A tapasztalat azt mutatja, hogy nem árt egy éles próba az olyan fontos események előtt, mint például egy lemezbemutató, és a szolnoki lehetőség adta magát - világítják meg a döntés hátterét a fiúk.

Pécsett tovább kell várnunk az új lemezre - a népszerűség ára, hogy a zenekarnak Pestre kell koncentrálnia -, de rólunk sem feledkeznek meg, április hatodikán az IH-ban lesz a pécsi bemutató. Aztán nincs megállás. Másnap már Debrecenben, a Tankcsapda őshazájában lépnek fel ipsziék, majd a tavaszi turné keretében több mint húsz koncert következik, sorolja BZ, hozzátéve: végleg elmúltak azok az idők, amikor az együttes előbb csak Pécs környékén, majd a Dunántúlon volt ismert; mostanra országos zenekarrá váltak.

[caption id="" align="alignright" width="323"] Semmi szédítő magasság - dobok és fény az ócsárdi Mélyvíz Fesztiválon (fotó: Neidert László)
[/caption]Bár meglehetősen nehéz úgy elmélyedni az új lemezben, hogy egy szobával arrébb épp az Európa kiadó -féle Romolj meg sramlirock verzióját játsszák, hősiesen próbálkozom. Gradvolt gitáros nem beszélt mellé, amikor még múlt ősszel az új lemez terveit ecsetelte lelkesen: a hallott, már végleges anyag valóban jóval kísérletezőbb, mint elődje volt, a harmadik számot hallgatva pedig az is kiderül számomra, hogy miért is volt annyira szüksége a zenekarnak egy Commodore 64-es csodagépre. Feltűnő a hangzás nyersesége is: a gitárok végre úgy szólnak, ahogy szólniuk kell.

Mindez egy természetes fejlődési folyamattal és egyben a kitágult lehetőségekkel magyarázható Beck Zoli szerint. Az első koncertlemeznél sok lehetőség nem volt a trükközésre, a Csészényi térnél pedig az elektronikus zenékre hajazó, többek szerint steril megszólalás a koncepció része volt - más kérdés, hogy ez nem mindenkinek jött be. A Semmi szédítő magasság kapcsán Endy már ősszel arról beszélt, hogy azt szeretnék elérni, hogy a lemez hallgatása a koncerek hangulatát teremtse meg a hallgatók szobájában. Az első hallgatás alapján ez sikerült, aminek alapvetően két oka van: a lemez rögzítése teljesen más körülmények és teljesen más lehetőségek között történt.

Szemben a Csészényi térrel, amelyet Pécsett, a próbateremben rögzített a zenekar, a Semmi szédítő magassághoz Pestre rándultak és az egész rögzítés, keverés kollektív munka volt, amely során a munkát ipsziék koncert hangosítója, Bóra Dávid irányította. "Míg a Csészényi térnél a rögzítés után befejeződött a mi munkánk és a zenei rendező egymagában alakította ki a végleges anyagot, itt egész végig beleszólhattunk a hangzóanyag kialakításába" - vázolja a különbségeket Beck Zoli.

Az se mindegy persze, hogy a pesti stúdió, amelyet a zenekar elsősorban hozzáértő személyzete és kitűnő hangulata miatt választott, nem a csúcstechnológia miatt, sokkal több lehetőséget biztosított, mint a próbaterem. Ráadásképpen míg a Csészényi térben mintegy 100 órányi munkát tett bele a zenekar, a Semmi szédítő magasságra összességében 300 órát fordítottak.

A turné

március 23. - bp, a38

március 26. - szeged, jate klub

március 28. - eger, egal cult.club

április 06. - pécs, IH

április 07. - debrecen, lovarda (fesztelen fesztivál)

Ha a Csészényi tér volt a zenekar első stúdiólemeze a koncertfelvételeket tartalmazó Egy perccel tovább után, akkor a Semmi szédítő magasság úgy is felfogható, mint a zenekar első igazán profi lemeze. "Most történt meg először, hogy nem kellett várni arra, hogy valahogy lehetőségünk legyen egy anyag rögzítésére, hanem tudtuk előre, hogy 2007 elején stúdióba vonulunk, majd márciusban kiadjuk az új lemezt. Ez teljesen másfajta hozzáállást és munkát kívánt meg a zenekartól, ami elsőre fura volt, de végül nagyszerűen működött" - összegzi a tapasztalatokat Beck Zoli.

Ezek után már csak a kérdés maradt, hogy milyen fogadtatásra számíthat az új lemez, a zenekar azonban nem aggódik túlságosan. BZ becslése alapján a Csészényi térből mintegy ezer darab mehetett el az  elmúlt egy évben, ami összességében nem rossz szám (több is lehetett volna, ha a cédé árak valami bizarr oknál fogva nem lennének annyira magasak nálunk), de ennél jóval fontosabbak a koncertek, amelyeken a közönségszámot erősen megdobta a lemez. A zenekar az eladási számoknál hitelesebb mérőszámnak tartja azt, hogy hányan töltötték le a YouTube-ról a Bogozd ki klipverzióját - és a 30 ezer letöltéssel nincs okuk a szégyenkezésre.

Beck Zoli szerint amúgy sincs túl sok értelme a rajongók véleménye alapján lemezt készíteni. Egy rocklemez akkor jó, ha hiteles és ezen a téren nincs gond. Ráadásul Beck Zoli megfogalmazása alapján sikerült összehozni egy "kurvajó" lemezt, ami még jobban fog tetszeni a rajongóknak, mint az eddigiek. 

Pár hét és kiderül. Az előzetes hallgatás után én mindenesetre teszek egy voksot a lemez mellé.

március 26. - szeged, jate klub

március 28. - eger, egal cult.club

április 06. - pécs, IH

április 07. - debrecen, lovarda (fesztelen fesztivál) Budapesten, az A38 hajón mutatja be új lemezét a pécsi 30Y (fotó: Pásztor Éva) Semmi szédítő magasság - dobok és fény az ócsárdi Mélyvíz Fesztiválon (fotó: Neidert László) -->

Címkék#30Y

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!