Artvonal

2007.02.09. 16:42

Esélyleső, a POSZT-ra várva

Baranya a 2007-es országos színháztalálkozó versenyprogramját válogató időszakban több mint tíz prózai színházpremierrel jelentkezett. Kérdés, hogy bejut-e valamelyik a pécsi döntőbe? Az esélyekről kérdeztük az érintetteket.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A legtöbb vélemény szerint a versenyidőszak egyik csúcselőadása a Nem félünk a farkastól, a PNSZ műsorán (fotó: Löffler P.)
[/caption] A válogatás hivatalosan 2006. április 1-től 2007. március 31-ig tart. Ebben az időszakban a Pécsi Nemzeti (7), a Harmadik (3) és a Janus Egyetemi Színház (3) együttesen 13 prózai bemutató-előadással várta a közönséget. Mikuli János, a Janus Egyetemi Színház vezetője úgy fogalmaz, hogy mindhárom munkájukat bátran ajánlaná a válogatónak. Az Arisztophanész madarai, Pisti a vérzivatarban is megállná a helyét az összevetésben, de a legtöbbre hivatott játékuk A nagy Romulus.
Mindemellett nem jelöltek előzetesen egyetlen színjátékot sem a válogató Dömölky János filmrendező figyelmébe, mert rosszak a tapasztalataik az önkéntes ajánlkozásokat illetően. Így aztán fogalmuk sincs, hogy Dömölky János eljut-e az évad során a JESZ-be.

A Pécsi Harmadik Színház legalább annyiszor szerepelt már az országos színháztalálkozón, mint a Pécsi Nemzeti. Idén azonban nem sok reménnyel indulnak harcba, miután egy mesejáték és egy monodráma mellett egyetlen reményteli premierjük lesz a Tótékkal, de annak is az utolsó pillanatban, március 25-én lesz a bemutatója.
Dömölky János eddig leggyakrabban a PNSZ-ben fordult meg versenynéző szemüvegben.

A pécsi színház ezúttal a Nem félünk a farkastól-t (a közönség szerint messze ez a legtöbbre hivatott előadás a városban) és az Ördögöket jelölte megtekintésre, emellett a válogató bejelentkezett A Senákra is. Nem tudni még, miként dönt, de az kijelenthető, hogy valóban a pécsi évad három legjobb produkcióját fogja végignézni. A válogató február 28-ig elzárkózik bármiféle évadértékeléstől, akkor azonban Pécsett a POSZT az anyagi háttérre is kiterjedő sajtótájékoztatót tartanak. 

Meddig jutunk szívvel és lélekkel?

E hó végére kialakul a POSZT költségvetése. Bizonyos, hogy nem lesz több pénz, mint tavaly, a város a 2006-os összeggel, azaz 70 millió forinttal támogatja a rendezvényt.

Hiller István a ezredfordulón úgy fogalmazott, a kulturális tárca mindig annyi pénzt tesz be a kalapba, mint a helyi önkormányzat. Nos, ez már 2006-ban sem teljesült, csak 65 millió forint érkezett, az is hónapokkal később. Remélhetőleg nem apad tovább a kassza, mert mint Simon István, a POSZT Kht. egyik ügyvezető igazgatója kifejtette: a találkozó szíve a verseny, a lelkét pedig az OFF (országos fesztiválon kívüli fesztivál) rendezvények jelentik. Pénz hiányában azonban szó szerint lélektelenné válna a rendezvény.

Hiller István a ezredfordulón úgy fogalmazott, a kulturális tárca mindig annyi pénzt tesz be a kalapba, mint a helyi önkormányzat. Nos, ez már 2006-ban sem teljesült, csak 65 millió forint érkezett, az is hónapokkal később. Remélhetőleg nem apad tovább a kassza, mert mint Simon István, a POSZT Kht. egyik ügyvezető igazgatója kifejtette: a találkozó szíve a verseny, a lelkét pedig az OFF (országos fesztiválon kívüli fesztivál) rendezvények jelentik. Pénz hiányában azonban szó szerint lélektelenné válna a rendezvény. A legtöbb vélemény szerint a versenyidőszak egyik csúcselőadása a Nem félünk a farkastól, a PNSZ műsorán (fotó: Löffler P.) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!