Artvonal

2007.02.02. 10:40

Filmsiker a kamaraszínházban

A Francia hadnagy szeretője könyv a könyvben stílusával lett ismert, film a filmben aratott világsikert, és most Pécsett látható, mint színház a színházban.

Mészáros B. Endre

[caption id="" align="alignleft" width="323"] Fillár István főszereplésével két idősíkban játszódik a szerelmi történet, összevetve a XIX. század morális és polgári értékeit napjaink életvitelével (fotó: Bezdán K.)
[/caption]Nyolc évvel ezelőtt írtam át John Fowles világsikerű filmjét, eddig nem vettem elő, úgyhogy most lesz az ősbemutatója. Megjegyzem, ezt a művet soha nem játszották még színházban – számol be a darabválasztásról az író-rendező Korognai Károly. A pécsi előadáson a színfalak mögötti világ tárul fel, egy szerelmi háromszög áll a középpontban, miközben a színen színdarabot próbál egy társulat. Tovább bonyolítja a történetet, hogy összecsúsznak az idősíkok, mert a próbák napjainkban zajlanak, ám a színjáték a XIX. század miliőjét, erkölcsi normáit idézi, így egymásba fonódik a két korszak. Másrészt feltárul egy mai vidéki színház minden gondja, baja. A rendező kiemeli, a kontrasztra törekedtek, az 1800-as évek romantikus történetének emelkedettségét állítva a mai feszült, rohanó életvitel mellé. A kontraszt pedig igazi motorja lett az előadásnak. Az volt a szándék, hogy a humor is aktív részese lesz a bemutatónak, mégis inkább a szépség, a látvány, az áthallások dominálnak. Az 1870-es évek polgári meglódulása köszön időnként vissza, annak haladó, pozitív szemléletével, mintegy tükröt tartva a mai polgárosodás ellentmondásai elé. A rendező úgy öszszegzett a bemutató előtt, hogy abszolút vállalható ez az előadás, mely jó ideig csak a pécsiek számára lesz elérhető. Az átiratot biztos, hogy nem adja át a későbbiekben sem más színháznak, legfeljebb az fordulhat elő, hogy évek múlva egyszer önmaga újra megrendezi. Ami a szereposztást illeti, újdonság, hogy statiszta szerepekben asszisztens és fodrász is játszik, míg a főszerepekben Stubendek Kati, Fillár István és Pál András látható. Korognai ugyanakkor ezúttal is hozta megszokott stábját, a díszleteket Langmár András, a jelmezeket Papp Janó készítette.

 

-->

function doKozcim()

{

//var fCol = prompt(''Enter foreground color'', '''');

var fCol;

fCol="FF0000";

if(fCol != null)

document.execCommand(''forecolor'', false, fCol);

}

"); szovegmezo.focus();'' type=button value=KC1> "); szovegmezo.focus();'' type=button value=KC2>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!