Életmód

2010.01.06. 18:35

Munkamániás vagy? Teszteld!

Mindig csak a munka, munka, munka? Még a szabadidődet is a hivatalos feladatoknak szenteled? Ideje akkor, hogy teszteld: munkamániás vagy-e!

NANA.HU

Diagnosztizálni a munkamániát nem túl könnyű, mivel az esetek többségében a depresszióhoz hasonló tüneteket produkál. De! A kóros munkamánia leggyakoribb tünetei az álmatlanság, a fejfájás, a gyomorpanaszok, a magas vérnyomás, és a már említett depresszió. Ám az esetek többségében ezekből a jelekből még egy orvos sem ismeri fel, hogy munkamániában szenved a páciense. Szabad akaratából pedig senki sem képes leszokni a kényszeres munkavégzésről…A szakaszok
Az első szakasz, amikor az ember csak egy kicsit dolgozik többet a kelleténél, miközben a barátokat és a családját kezdi elhanyagolni. Ezután következik a kritikus szakasz, amelyben az érintett már ürügyet keres a plusz munkavégzésre és agresszívvá válik, ha ezért környezete leszólja… Munkája teljesen a mániájává válik.
A krónikus szakaszban a munkaalkoholista általában céltalanul dolgozik, és egyre kevésbé képes megfelelni saját elvárásainak. Sokszor direkt hibákat ejt, hogy még több feladata legyen.
Az utolsó szakasz, a fizikai tünetek feltűnésének ideje, amikor már a nagy megterhelés miatt az érintett kimerült, fáradékony, ingerült...stb.Típusok
Szakemberek szerint a munkamániának öt fajtája van. Az első a grandiózus, aki a munkával sikereket akar elérni. Saját teljesítményét túl, másokét viszont alulértékel.
A „könyvelők”, mániákusan szeretik a rendet és állandóan szabályoznak.
A skizoidok az emberek elől temetkeznek munkába.
A gyertyaégetők folyton új feladatot keresnek, nehogy unatkozzanak.
Míg a nyuszik irányításra szorulnak.

Megoldás a bajra
Ha valaki munkamániássá vált akkor a felismerés után, pszichológus segítségével térhet vissza a normális kerékvágásba. A szakember a gyermekkorból kiindulva kutatja a munkaalkoholizmus okát. Tapasztalatok szerint így lehet kigyógyulni a legkönnyebben a munkamániából.

Teszteld, mennyire váltál a munkád rabjává >>>

Ezek is érdekelhetik