Vb 2022

2022.11.30. 22:02

Lewandowskiéknak lövése sem volt, Argentína simán verte őket

Nem igazán volt nehéz dolga az argentin válogatottnak a mindent eldöntő világbajnoki csoportmeccsén, hiszen Lengyelország labdarúgó válogatottja nem akart ellene gólt szerezni. Lewandowskiék csak arra figyeltek, hogy ők se kapjanak 2-nél többet, mert akkor szinte biztos volt, hogy tovább mennek.

K. B.

Fotó: AFP

Már az első percekben látszott, hogy míg Argentína nagyon nyerni szeretne, hiszen csak akkor lehet biztos a továbbjutásában, addig a lengyel csapatnak abszolút megfelelne egy 0–0-s végeredmény is. Habár az első tíz percben elvétve még az európai csapat is vezetett támadást.

Egy a tizenhatos előtti labdaszerzést követően Messi fordult és lőtt jobbal tizenhat méterről kapura, de rosszabbik lábbal nem tudott elég erőt vinni a löketbe.

Nem sokkal később aztán Di Maria csente el a labdát, egy kis forgolódás után 18-ról tüzelt, de épp Messi hátát találta el. Folytatták azonban az argentinok a rohamozást, s Messi néhány cselt követően vette célba balról a rövid alsót, de Szczesny oda ért a lövésre. Ezt követően inkább átlövésekkel próbálkoztak a dél-amerikaiak, de nem voltak elég pontosak. 

Aztán a 36. percben kapott Alvarez egy kiváló labdát, de balról nem tudta átpörgetni a kirohanó Szczesnyt, a labdát viszont ismét megkaparintotta, s az ötös jobb oldalára ívelt, ahol Messi mellé fejelt. Eközben viszont a vetődő lengyel kapus keze elérte a fejét, és mindenki legnagyobb meglepetésére a VAR segítségével a játékvezető büntetőt ítélt. A sporttárs hibáját viszont Szczesnyi javította, hiszen kiszedte Messi rosszul helyezett büntetőjét.

A szünetig ugyan nem esett gól, de a fordulást követően a kezdőrúgás után egy gyors támadást vezetett végig a jobb oldalon Argentína, s a lapos centerezésre Mac Allister tökéletesen érkezett. Ugyan nem találta el jól a középpályás a labdát, de épp így pattogott be lövése a másik irányba vetődő kapus mellett a jobb alsóba.

A találatot követően az argentin csapatnak egyre több helye volt, s Messi, valamint Alvarez előtt is akadt helyzet, amiből gólt szerezhetett volna, ám Szczesny hárított, illetve olykor már a lövésbe is hiba csúszott. Összességében azonban a dél-amerikaiak is visszább vettek a tempóból. A 68. percben mégis tovább nőtt a különbség, Alvarez kapott nagyszerű labdát a tizenhatoson belül, s második érintésből a kapu baloldalába lőtt.

A 71. percben aztán nagyon közel állt Lengyelország, hogy búcsúzzon is a vb-től, hiszen ekkor már Mexikó is bőven kettővel vezetett, s Messi kapott remek labdát, aki ballal a hosszú alsót vette célba, de a lengyelek hálóőre számított erre, s blokkolta a lövést. Percekkel később ismét a hétszeres aranylabdás került főszerepbe, a felezőről indította be úgy Alvarezt, hogy csak a kapussal kellett szembenéznie, de tizenhárom méterről az oldalhálóba lőtt.

Az érdekes az volt, hogy a lengyelek nem bízhattak abban, hogy Mexikó nem talál még egy gólt a másik meccsen, mégsem igazán törekedtek a szépítésre, sokkal inkább csak az foglalkoztatta őket, hogy legalább ne kapjanak még egyet.

A 86. percben aztán újabb óriási hibát úszott meg Lengyelország. Gyakorlatilag Jedrzejczyk gólpasszt adott a csereként beállt Lautaro Martineznek, aki az ötösig vezette a labdát, majd keresztben elgurította azt a kapu előtt. Szczesny-nek hozzá se kellett érnie a labdához. Egyébként ekkor így nézett ki a kapura lövések száma: 0–13. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy eközben a lengyelek egyáltalán nem játszottak durván, nem tördelték a játékot, egyszerűen csak egyedül arra koncentráltak, hogy az ellenfél ne vegye be még egyszer a kapujukat, s ez után már Otamendiék sem erőltették a gólszerzést, megkegyelmeztek az ellenfélnek, viszont ezzel kitoltak az életéért küzdő Mexikóval, amely tett is érdemben a továbbjutásáért.

A 90+3. percben aztán még a belépő Tagliafico próbált egy elegáns átemelős gólt lőni, de a lágyan hulló labdát Kiwior simán kifejelte.

Végül azonban mit sem számított, hogy begyötör-e még egyet Argentína, hiszen Szaúd-Arábiának sikerült gólt szereznie.

Lengyelország–Argentína 0–2 (0–0)
Labdarúgó-világbajnokság, C-csoport, 3. forduló. Doha, 44 089 nehéz.
Lengyelország: Szczesny – Cash, Glik, Kiwior, Bereszynski (Jedrzejczyk, 78.) – Krychowiak (Piatek, 83.), Bielik (Szymanski, 62.) – Zielinski, Swiderski (Skoras, a szünetben), Frankowski (Kaminski, a szünetben) – Lewandowski. Szövetségi kapitány: Czeslaw Michniewicz.
Argentína: E. Martinez – Molina, Romero, Otamendi, Acuna (Tagliafico, 59.) – de Paul, Fernandez (Pezzella, 79.), Mac Allister (Almada, 83.) – Di Maria (Parades, 59.), Messi, Alvarez (La. Martinez, 79.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni.
Gólszerző: Mac Allister (46.), Alvarez (68.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!