Gazdaság

2010.04.08. 07:26

Újra élénkül a lakáscélú hitelek kereslete

Egyelőre csak a készpénzes vevők mozgatják a megye ingatlanpiacát, ugyanakkor jelentősen megugrott a lakáscélú hitelek iránti érdeklődés. Az ingatlanszakma szerint azonban még lejjebb is mehetnek az árak.

Kaszás Endre

A tavalyi pénzpiaci sokk után, amelyben a bankok és az ügyfelek óvatossága egyaránt visszafogta a hitelkiáramlást, némi élénkülés mutatkozik a lakossági kölcsönök piacán. Míg korábban az áruvásárlási kölcsönök voltak túlsúlyban, az elmúlt időszakban – a húsvéti ünnepek ellenére – is a lakáscélú hitelek kerültek az emberek érdeklődésének előterébe.

– A hitelek iránti kereslet bővülése egyelőre még nem érzékelhető a konkrét ingatlan adás-vételekben. A piaci tapasztalatok alapján továbbra is a készpénzes vevők diktálnak, ami egyben azt is jelenti, hogy még mindig nagyon nyomottak az árak – osztotta meg legfrissebb tapasztalatait dr. Horváth Csaba igazságügyi ingatlanszakértő.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ingatlanhirdetések egy pécsi hirdetőtáblán – Még mindig nagyon nyomottak az árak a baranyai piacon is
[/caption]

A szakember elmondása szerint nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani az év első hónapjaiban némileg megugró földhivatali bejegyzéseknek sem, ezek ugyanis az illetékterhek kedvező módosulásának következményei, aki csak tehette, már erre az esztendőre időzítette a szerződéskötést.

Rossz hír az eladni szándékozóknak, hogy az ingatlanszakma várakozásai szerint az elkövetkező fél évben akár tovább csökkenhetnek a piacon realizálható árak. Az elmúlt négy évben 15-20, esetenként 25 százalékos árvisszaesés következett be, aminek az újabb lökést az úgynevezett bedőlt hitelesek ingatlanainak piacra dobása adhatja. Amennyiben bekövetkezik az egyelőre még érvényben lévő eladási moratórium feloldása, tömegével jelenhetnek meg a bankok által értékesítendő, megüresedett lakások.

Piaci tapasztalat, hogy azok a befektetői ingatlanfejlesztők, akiknek van kitartásuk – hiteleik nem viszik kényszerpályára őket – inkább nem adnak el, de egyelőre nem engednek az árból.

Óvatos spekulánsok

Egyelőre csak módjával járulnak hozzá az ingatlanpiac forgásához a spekulatív lakásvásárlások. Ingatlanszakértők szerint ugyanis aki most bevásárol – extra haszon reményében több lakást is vesz nyomott áron – rövid távon biztosan nem éri el célját. Hosszú távon ugyan kereshet rajta, de számítania kell a szigorúan vett 25 százalékos adóteher kiszabására is. Érdekes módon a kialakult helyzet a lakásbérleti díjakat sem hozta mozgásba. Az elmaradt emelkedésnek valószínűleg az az oka, hogy több ingatlanfejlesztő átmenetileg kiadja eladhatatlan új lakásait.

Ezek is érdekelhetik