Gazdaság

2008.01.24. 11:00

Az év üzlete az M6-sos PPP-szerződése

Egy rangos nemzetközi szervezettől "Az év üzlete" elismerést kapta a leendő M6-os autópálya Szekszárd-Bóly és az M60-as sztráda Bóly-Pécs közötti szakaszának szerződése.

BAMA

Az M6-os autópálya Szekszárd-Bóly és az M60-as sztráda Bóly-Pécs közötti szakaszának PPP (vagyis a köz- és magánszféra együttműködésére kötött) szerződése nyerte a Project Finance International Magazine által alapított PFI Annual Awards PPP „Az év üzlete díját” idén az Európa-Közel-Kelet-Afrika régióban. A díjat Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára vette át szerdán Londonban.

A magas rangú elismerést a projekt részint azzal érdemelte ki, hogy rekordidőn – a részvételi felhívás megjelenésétől számított mintegy hét és fél hónapon – belül sor került a szerződéskötésre és a pénzügyi zárásra, ami egyedülálló az ilyen komplexitású és nagyságrendű projekteknél. Az eddig legnagyobb magyarországi PPP projekt érdemeit növeli, hogy ez az első olyan PPP projekt, amelynél az új közbeszerzési törvényt alkalmazni kellett, továbbá az is, hogy a nemzetközi résztvevőket felvonultató projekt végeredményeképpen létrejövő szerződést sikerült magyar nyelven megkötni.

A gazdasági és közlekedési miniszter 2007. november 21-én írta alá az  M6 Szekszárd-Bóly és az M60-as Bóly-Pécs közötti összesen mintegy 79 km-es autópálya szakaszok köz- és a magánszféra partnersége (PPP) keretében megvalósuló megépítésére, üzemeltetésére, felújítására, fenntartására és finanszírozására vonatkozó szerződést a Mecsek Autópálya Konzorcium Zrt.-vel. A sikeres pénzügyi zárás után a projekt végleges nettó jelenértéke 266,1 Mrd Ft lett, ami  700 millió Ft-tal kedvezőbb a szeptember végén benyújtott végleges ajánlatnál.
A GKM PPP programjának folytatásaként 2007. december 19-én kiírta az M6-os autópálya II. fázisának (Dunaújváros-Szekszárd útszakasz) tervezésére, építésére, felújítására, üzemeltetésére, fenntartására és e tevékenységek finanszírozására vonatkozó koncessziós jog nyújtására irányuló közbeszerzési eljárást. A tárca a részvételi jelentkezéseket február 4-ig, a három kiválasztott jelentkező ajánlatait pedig április 14-ig várja. A 2008 júliusában megkötendő szerződést követően megépülő autópálya-szakasz a GKM tervei szerint a III. fázissal egyidőben, 2010 tavaszán kerül átadásra.

A közszolgáltatások PPP-ben történő biztosítását az Európai Bizottság napjainkban egyre inkább támogatja, ennek elősegítésére indította el a Bizottság Energiaügyi és Közlekedési Főigazgatósága (DG TREN) a PPP típusú beruházások elméleti és gyakorlati kérdéseivel foglalkozó, rendszeres, magas szintű kapcsolattartásra irányuló kezdeményezését („Informal PPP Exchange Meetings”). A Bizottság elkötelezettségét ezt mutatja az is, hogy a DG TREN által kezelt TEN-T támogatások körén belül 2007-ben már PPP projekt előkészítésének támogatására is lehetett pályázni.

A fenti díj is mutatja, hogy Magyarország az Európai Unió aktív, és az új tagállamok között vezető tagállama mind a PPP programok és azok továbbfejlesztése, mind a nemzeti szakértői bázis létrehozása tekintetében. Ehhez jelentős mértékben hozzájárul a PPP Tárcaközi Bizottság munkája is, amely fontos szerepet vállal a kormányzati PPP szaktudás fejlesztésében és a PPP projektekkel kapcsolatos döntés-előkészítésben is. A Tárcaközi Bizottság 2007. júniusáig 85 projekttervet véleményezett, a működéséről szóló éves jelentés megtalálható a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapján (www.gkm.gov.hu/feladataink/PPP).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!