Gazdaság

2011.02.27. 19:30

EKF-mérleg: ami a számok mögött van

Az EKF évének köszönhetően megfordult a 2002 óta tartó vendégszámcsökkenés a baranyai megyeszékhelyen.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Az elmúlt héten méltatlan kritika érte a várost, amikor egy internetes hírportál felrótta, hogy Pécs az Európa Kulturális Fővárosa cím ellenére sem fért be a tíz leglátogatottabb idegenforgalmi település sorába. (Schneider Gábor jegyzetét ezzel kapcsolatban itt olvashatják)

Bár a Magyar Turizmus Zrt. azonnal tényekkel és számokkal cáfolta a Pécs teljesítményét lehúzó cikket, érdemes a város elmúlt évi forgalmának részleteire is rátekinteni. Ezt a Pécsi TéDéEm Kft. legfrissebb adatai teszik lehetővé.

Az elmúlt évben a kereskedelmi szálláshelyekre összesen 124050 vendég érkezett, a KSH adatai szerint, ez 26 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A vendégéjszakák számát (238145 vendégéj) tekintve a növekedés 27,5 százalékos 2009-hez viszonyítva.

Tavaly összességében 25000-rel több vendég 51000 vendégéjszakával többet töltött el Pécsett, mint 2009-ben. A külföldi vendégek száma ugyan dinamikusabban emelkedett (plusz 71 százalék), mint a belföldieké (plusz 14 százalék), de még így is a hazai vendégek tették ki a Pécsre érkezők 72 százalékát. A főbb küldő országok a vendégéjszakák számát tekintve: Németország, Ausztria, Olaszország, Románia és USA, valamint a délszláv országok.

A pécsi Tourinform-irodában december végéig összesen 90000 vendég érdeklődött, ez a szám a tavalyinál kétharmaddal magasabb. Júniustól szeptember végéig állt nyitva a Szent István téren a Tourist Info pavilon, ahol több mint 4000 érdeklődő fordult meg. A Tourinformba látogató vendégek 61 százaléka hazai, 39 százaléka külföldi vendég volt.

A külföldiek 44 százaléka érkezett német nyelvterületről, de jöttek vendégek tavaly Japánból, Argentínából, Mexikóból és Új-Zélandról is.
A szintén a pécsi Tourinformban, az irányítószámok alapján végzett felmérés (4500 megkérdezett) szerint a városba látogató belföldi vendégek harmada Baranya megyéből (39 százalék), egynegyede Budapestről (25 százalék) érkezett.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!