Gazdaság

2007.08.13. 12:27

Paks miatt maradhat sztráda nélkül Pécs

Nem járul hozzá Paks az M6-os tervezett nyomvonalához, így késik a Dunaújváros–Szekszárd közötti szakasz pályáztatása. Az újabb csúszás miatt egyre kisebb az esélye, hogy 2010-re Pécsig ér a sztráda, bár a Miniszterelnöki Hivatal cáfolja az ilyen sajtóértesüléseket.

(forrás: vg.hu, DN)

Kicsi az esélye annak, hogy az eredeti terveknek megfelelően 2010-ig elkészül az M6-os autópálya Pécsig vezető szakasza – értesült a Világgazdaság.
A várható csúszás oka, hogy nem tudják kiírni a Dunaújváros–Szekszárd közötti 67 kilométeres szakaszra a köz- és magánszféra partnersége (PPP) keretében a pályázatot, ugyanis nincs meg az építési engedély, miután Paks nem járul hozzá a tervezett nyomvonalhoz.
Pedig legkésőbb ősszel ki kellene írni az említett szakaszra is a pályázatot ahhoz, hogy három év múlva végig sztrádán lehessen autózni az Európa kulturális fővárosa címet elnyert baranyai megyeszékhelyre. A még hiányzó két másik M6-os szakasz tendereztetése már sínen van, mind a kettőnél a második fordulónál tartanak. Ezeket és Dunaújváros–Szekszárd szakaszt jövőre el kellene kezdeni építeni, hogy 2010-ig elkészülhessenek.

A lap úgy tudja, az ügyben a szaktárca folyamatosan egyeztet a paksi önkormányzattal. Ez utóbbi kifogása, hogy a nyomvonal nem illeszkedik a tervbe. Információink szerint átterveztetnék, hogy megfeleljen, de a helyhatóságnak többletigényei is vannak.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter márciusban jelentette be, hogy az M6-os Dunaújváros–Bóly, illetve az M60-as Bóly–Pécs közötti, összesen közel 150 kilométeres szakasza kétszer kétsávos, autópályává fejleszthető autóútként épül meg. Azt is közölte, hogy a mintegy 200 milliárdos beruházás PPP keretében valósul meg 2010 tavaszáig.
Ez kell is, hiszen a baranyai megyeszékhely Európa kulturális fővárosa lesz, s közúti elérhetősége létfontosságú ahhoz, hogy minél többen látogassanak el a programokra. Eddig azonban csak a Szekszárd–Bóly (49 kilométer) és a Bóly–Pécs (30,2 kilométer) PPP-ben megvalósuló beruházására írta ki a tárca a tendert.

A kormány szerint tartható a 2010-es átadás

A Miniszterelnöki Hivatal hétfőn kiadott közleményében azt írja, minden más értesüléssel ellentétben 2010-ig elkészül az autópálya Pécsig vezető szakasza, s még ősszel kiírják a Dunaújváros és Szekszárd közötti rész koncesszióba adására vonatkozó közbeszerzési eljárást.

„A minisztérium jelenleg azt várja, hogy a város önkormányzata megküldje a tárcának a megállapodás-tervezetét” áll a dokumentumban.

„A minisztérium jelenleg azt várja, hogy a város önkormányzata megküldje a tárcának a megállapodás-tervezetét” áll a dokumentumban. -->

Címkék#M6

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!