Gazdaság

2010.08.02. 10:03

Szennyvízgondok Baranyában

Bár alapvető szolgáltatásnak tűnik, sok Baranya megyei faluban a mai napig nem megoldott a szennyvízelvezetés.

K. E. I.

A települések problémája összetett, hiszen hol a forrás, hol az akarat hiányzik. A községek sokszor csak összefogva tudnak pályázni (ha van egyáltalán kiírás), ám akkor sem biztos, hogy sikerrel járnak. Ha pedig az önkormányzatok mégis elnyerik a támogatást, még mindig meggyűlhet a bajuk a lakossággal, amely nem mindig örül a változtatásoknak. A házak rákötése a szennyvízhálózatra ugyanis komoly anyagi vonzattal jár, 150–180 000 forint is lehet portánként a csatorna bevezetése.

Bodolyabér, Magyarhertelend, Magyarszék, Mánfa, Mecsekpölöske, Liget és Sikonda szennyvízhálózatát 2008 elején adták át, de sokan a mai napig nem végezték el a rákötést, illetve nem fizetik a törlesztőrészleteket sem. Az önkormányzatok jelentős hitelt vettek fel a 2,2 milliárdos beruházáshoz, úgymond felelősséget vállaltak a lakókért, így most helyettük is fizethetik a kölcsönt, illetve a támogatás különbözetét. Összességében nemcsak a családok, de a települések költségvetését is megviseli a csatorna kiépítése, más fejlesztésekre szánt pénzeket kell a hitel visszafizetésére fordítaniuk.

Azért akadnak pozitív példák is, így például Egyházaskozár, ahol most van folyamatban a beruházás. Weisz Péter polgármester lapunknak elmondta, 416 millió forintot nyertek a munkálatokra, amelyhez az 54 milliós önrészt saját maguk gazdálkodták ki. A település korábban már pályázott egyszer, akkor azonban forráshiány miatt nem került a támogatottak közé. Most azonban sikerrel jártak, a közbeszerzési eljárás két hét múlva le is lezárul, és kezdetét veszi a munka. A polgármester szerint a pályázat sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy a lakosság 94 százaléka azonnal vállalta a rákötést, és nagy az esélye, hogy pár éven belül minden ház csatlakozik a szennyvízhálózathoz.

Az uniós előírások betartása mellett a községeknek is hasznára válik, ha elkészül a szennyvízcsatorna, a környezet ugyanis rövid idő alatt látványosan megtisztul. Mánfán és Magyarszéken hetekkel a hálózat átadása után pozitív változást tapasztaltak az ott élők: a patak – ahová korábban a szennylé is gyakran bekerült – tisztává vált, sőt, a halak is újra megjelentek a vízben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!