Tatami

2023.10.20. 13:49

Karate-világbajnokság: Magyarország néhány napra ismét a sportvilág fókuszába kerül (videó)

Részvételi csúcs várható a keddtől vasárnapig a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő karate-világbajnokságon, amelyre eddig 114 ország 1235 versenyzője adta le nevezését. A magyar színeket 22 fős karate és 18 fős para-karate válogatott képviseli.

MW

Hárspataki Gábor (pirosban) küzd az amerikai Thomas Scott ellen a férfi karatésok – 75 kilogrammos súlycsoportjának selejtezőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Nippon Budokan arénában 2021. augusztus 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség (MKSZ) elnöke a vb pénteki sajtótájékoztatóján elmondta,

a versenyzői létszám akár további 100 fővel emelkedhet, mert lesznek, aki csak csapatban indulnak, illetve többen még vízumra várnak.

Az elnök  beszámolt róla, hogy az esemény tulajdonképpen már elkezdődött, mert 500 bíró és 400 edző már napok óta Budapesten tartózkodik, és képzéseken vesznek részt.

Schmidt Gábor, sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy 

a kormány kiemelten támogatja a vb megrendezését, mert az esemény növeli Magyarország jó hírnevét, továbbá felhívja a figyelmet a sportolás fontosságára.

A rendezésben a karate szakszövetség partnere a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség, amelynek vezérigazgatója, Sas András közölte: 

a labdarúgó Európa-liga-döntő, a női kézilabda Final Four és az atlétikai világbajnokság után a karate-vb idén a negyedik olyan kiemelt sport világesemény, amelynek következtében Magyarország néhány napra ismét a sportvilág fókuszába kerül.

Falusi Márton, a hazai szövetség alelnöke jelezte,

 közel telt ház lesz a vb-n a Papp László Budapest Sportarénában, ahol hat tatamit állítanak fel. 

Ezúttal 5000-en férnek majd el a nézőtéren és további 2000 helyet tartanak fenn az éppen nem versenyző csapattagoknak és edzőiknek. Megemlítette, hogy új szabályok debütálnak Budapesten, hiszen a küzdelemben bevezetik az elektronikus pontozást. Jegyeket még lehet vásárolni, a bérletek azonban már elfogytak.

TAHON Róbert; MÉSZÁROS János; FALUSI Márton; SCHMIDT Gábor
Büchler Zsolt, a magyar karateválogatott szövetségi kapitánya, Sas András, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség vezérigazgatója, Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára, valamint Mészáros János, a Magyar Karate Szövetség elnöke, Falusi Márton alelnök és Tahon Róbert főitkár (b-j) a budapesti karate világbajnokság beharangozó sajtótájékoztatóján 2023. október 20-án
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Tahon Róbert főtitkár emlékeztetett rá, hogy 

Magyarországon kereken 50 éve indult el a karate, amely a tiltott kategóriából az 1970-es évek elején került a tűrt, majd a 2010-es évek elején a támogatott sportok közé Mostanra sikerült világszínvonalú versenyzőket kinevelnünk

 – jelentette ki.

Büchler Zsolt szövetségi kapitány szerint 

minden kategóriában jó magyar szereplés várható, és összességében három-négy érmet vár.

Ezekre a korábbi eredményeik alapján leginkább a Tokióban olimpiai bronzérmes Hárspataki Gábor (75 kg), a korábbi vb-ezüstérmes, többszörös Eb-bronzérmes és a tavalyi Világjátékokon második Tadissi Martial (67 kg), valamint a tavaly Európa-bajnok György Dániel (84 kg) esélyes.

A para karate vb-n a világ- és Európa-bajnoki címvédő Kákosy Olívia számít favoritnak.

 

A karate-vb magyar indulói:

formagyakorlat (kata):

férfiak: Nagy Botond

csapat: Elekes Máté, Nguyen Thanh Tung, Simák Dániel, Szilágyi Gergő

nők: Sterck Laura

csapat: Anti Zsuzsanna, Fábián Csenge, Sterck Laura, Tóth Vanda

küzdelem (kumite):

férfiak:
60 kg: Kiss András
67 kg: Tadissi Martial
75 kg: Hárspataki Gábor
84 kg: György Dániel
+84 kg: Kapdebo Botond

csapat: Botos Botond, György Dániel, Hárspataki Gábor, Kapdebo Botond, Kiss András, Nichols Dávid, Tadissi Martial

nők:
50 kg: Molnár Réka
55 kg: Jakubovics Dalma
61 kg: Ilankovic Aleksandra
68 kg: Pap Dorottya
+68 kg: Fleischer Dóra

csapat: Boussebaa Aicha, Ilankovic Aleksandra, Molnár Réka, Pap Dorottya


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában