Férfi kézilabda Eb

2024.01.24. 19:50

Nem sikerült a csoda: Magyarország az ötödik helyért játszhat tovább

A magyar férfi kézilabda-válogatott az ötödik helyért játszhat az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon, mivel szerdán 35-32-re kikapott az ötkarikás címvédő Franciaországtól a középdöntő utolsó fordulójában Kölnben.

MW

A magyar csapat a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének negyedik fordulójában játszott Franciaország - Magyarország mérkőzés után a kölni Lanxess Arénában 2024. január 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A müncheni csoportkörből százszázalékos teljesítménnyel továbbjutott magyarok – akiknek a célkitűzése a legjobb tíz közé jutás volt – a középdöntős csoportjuk harmadik helyén végeztek, és pénteken 15.30-tól az ötödik helyért játszanak Szlovéniával. 

Győzelmük esetén megjavítják eddigi legjobb kontinensbajnoki eredményüket, az 1998-as hatodik helyezést.

A magyar csapat a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének negyedik fordulójában játszott Franciaország - Magyarország mérkőzésen a kölni Lanxess Arénában 2024. január 24-én
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A magyarok 18 fős keretéből ezúttal Krakovszki Zsolt és Krakovszki Bence maradt ki.

A csapat motiváltan és jól kezdte a mérkőzést, 4-1-re ellépett, hiszen matematikai esélye még volt az elődöntőbe jutásra. Az olimpiai bajnok szinte minden magyar hibát góllal büntetett, a 11. percben már vezetett. José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány a belső posztokon és a kapuban cserélt, majd időt kért, mert a franciák rendkívül hatékony védekezésükre alapozva lerohanásgólokat lőttek, és nyolc perc alatt 9-2-es sorozatot produkáltak.

Az első félidő végén megtalálták az összhangot védekezésben Sipos Adriánék, sokkal hatékonyabbá vált a játékuk, egy 4-0-s sorozattal felzárkóztak, így a szünetben 20-18-as hátrányban voltak.

SIPOS Adrián
Sipos Adrián
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Több mint 11 percig nem kapott gólt a válogatott, amely a második félidő elején egyenlített, ám ezután ismét jöttek a hibák – labdaeladások, kihagyott büntetők –, és Andó Arián védései ellenére 26-23-ra elléptek a franciák. Az olimpiai bajnok végig komolyan vette a meccset – nem úgy, mint az ugyancsak biztos elődöntős Dánia és Svédország csütörtökön –, és végül gond nélkül győztek három találattal.

Bartucz László egy, Andó Arián hét védéssel zárt.

BARTUCZ László
Bartucz László 
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A túloldalon a Telekom Veszprém francia játékosai közül az irányító Nedim Remili hét, a beálló Ludovic Fabregas, a balszélső Hugo Descat és az irányító Kentin Mahé három-három gólt szerzett. Charles Bolzinger négy, Remi Desbonnet öt védéssel járult hozzá a sikerhez.   

A két csapat negyvenedik egymás elleni mérkőzésén 18 magyar győzelem és három döntetlen mellett 19. alkalommal nyertek a franciák.

A magyar vereség egyben azt is jelenti, hogy a házigazda németek a csoport második helyén végeznek és a pénteki elődöntőben a világbajnok dánokkal találkoznak.

Megpróbáltunk győzni és az elődöntőbe jutni, de tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz. Az első félidőben nem játszottunk jól, problémáink voltak támadásban és védekezésben is, nagyon sok lerohanásgólt kaptunk

– nyilatkozta a meccs utáni sajtótájékoztatón José María Rodríguez Vaquero.

Hozzátette, 

a franciáknak remek játékosai vannak, akik eleinte szinte tökéletesen kézilabdáztak, éppen ezért nagyon büszke a saját játékosaira, hogy komoly hátrányból is vissza tudtak kapaszkodni.

Megjegyezte, aki nyerni akar egy olyan csapat ellen, mint a német vagy a francia, annak nagyon jól kell védekeznie, szinte száz százalékon kell teljesítenie elöl és hátul, és az is kell hozzá, hogy az ellenfélnek is rossz napja legyen.

RODRÍGUEZ, Chema
José María „Chema” Rodríguez Vaquero, a magyar válogatott szövetségi kapitánya
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A spanyol edző hangsúlyozta, pénteken a szlovénok ellen mindent beleadnak majd, mert szeretnék történelmi szerepléssel zárni a tornát.

Tanulnunk kell a ma látottakból, a támadás-védekezés közötti egyensúlyon javítanunk kell

– mondta.

Rodríguez meglátása szerint jó állapotban vannak a játékosok, a franciák elleni mérkőzés sem a fizikai felkészültségen múlt, hiszen végig tudták harcolni a hatvan percet.

Ligetvári szerint a visszarendeződéssel volt a legnagyobb gond

A balátlövő Ligetvári Patrik szerint a visszarendeződéssel volt a legnagyobb gondja a magyar férfi kézilabda-válogatottnak, amely szerdán 35-32-re kikapott az olimpiai címvédő Franciaországtól az Európa-bajnokság kölni középdöntőjének utolsó fordulójában.

A felállt fal elleni védekezésünkkel nem volt gond, inkább az volt a baj, hogy nem tudtunk visszarendeződni, és nem tudtuk felállt fal elleni lövésekre kényszeríteni a franciákat

– nyilatkozta az MTI-nek a lefújás után a Veszprém játékosa.

LIGETVÁRI Patrik
Ligetvári Patrik
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Hozzátette, ebből adódóan nagyon sok gólt kaptak, főleg az első félidőben.

„Akkor majdnem el is ment a mérkőzés, de szerencsére vissza tudtunk kapaszkodni” – jegyezte meg.

Ligetvári arra utalt, hogy 4-1-es magyar vezetés után a franciák fordítottak és 15-10-re elhúztak, de a második félidő elején már 20-20 volt az állás.

Veresége ellenére a csapat továbbjutott csoportjából, ugyanis a harmadik helyen végzett és pénteken 15 órától Szlovéniával játszhat az ötödik helyért, ugyancsak Kölnben.

A veszprémi kézilabdázó megjegyezte, a torna előtt a hatodik helyet aláírta volna, de a történelmi győzelem lehetősége motiválja őket, hiszen a magyar válogatott Európa-bajnokságon még sosem végzett a hatodik pozíciónál előrébb.

„Mindent meg fogunk tenni, mert ez a csapat megérdemelné, de a visszarendeződésben fejlődnünk kell, mert már mindegyik csapat fáradt, és felállt fal ellen nehezebben lő gólokat. Jól ismeri egymást a két csapat, biztosan jó és kiélezett mérkőzés lesz” – magyarázta.

Az irányító Fazekas Gergő úgy fogalmazott ez már a hetedik mérkőzésük volt, és minden alkalommal vért izzadtak. Mindent kiadtak magukból ma is, ez ennyire volt elég, és el kell ismerni, hogy a jobb csapat győzött.

FAZEKAS Gergõ
Fazekas Gergő 
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

„Nagyon fáradt a csapat, de ahonnan lehet, elővesszük az energiákat, és mindent megteszünk az ötödik helyért. Mintha egy döntőt játszanánk, úgy fogjuk fel a következő meccset” – jelentette ki a lengyel Orlen Wisla Plock irányítója, aki mind a négy lövését gólra váltotta a franciák ellen.

Hangsúlyozta, a magyar válogatottban minden fiatal játékos azért jött, hogy segítsen a csapatnak, hozzátegyen a játékhoz, és megmutassa, hogy itt a helye, nem azért, hogy ebben a szép arénában kintről nézze a meccseket.

„Ez eddig hellyel-közzel sikerült, de sosem vagyunk teljesen elégedettek magunkkal” – tette hozzá.

A csoportok első két helyezettje az elődöntőbe jutott, a harmadikok pedig az ötödik helyért játszhatnak.

Az Európa-bajnokság győztese – illetve a kvótával még nem rendelkező legjobb csapat – kijut a nyári, párizsi olimpiára. A következő két legjobb együttes, amely még nem kvalifikált az ötkarikás játékokra vagy selejtezőtornára, részt vehet a márciusi selejtezőn, amelyen a magyar csapat már korábban biztosította a helyét.

Eredmény, középdöntő, 4. (utolsó) forduló, I. csoport:

Franciaország-Magyarország 35-32 (20-18)
----------------------------------------
Köln, v.: Lah, Sok (szlovénok)
   lövések/gólok: 52/35, illetve 53/32
   gólok hétméteresből: 1/0, illetve 5/3
   kiállítások: 6, illetve 6 perc

   Magyarország:
   -------------
Bartucz - Bóka 1, Szita 1, Bánhidi 5, Lékai 3, Ancsin 4, Imre 3, cserék: Sipos, Rosta 5, Fazekas 4, Bodó 3, Andó, Ligetvári, Ilic 1, Hanusz 2

A további program (Köln):
  péntek:
  -------
  az 5. helyért:
Magyarország-Szlovénia 15.30
  elődöntő:
Svédország-Franciaország 17.45
Dánia-Németország 20.30
  vasárnap:
  ----------
a 3. helyért 15.00
döntő 17.45

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában