Férfi kézilabda olimpiai selejtező

2024.03.16. 21:58

A magyar kézilabda-válogatott kikapott a norvégoktól

A magyar férfi kézilabda-válogatott 29-25-re kikapott Norvégiától az olimpiai selejtező tatabányai csoportjának második fordulójában, szombaton. A magyarok – akik egyszer sem vezettek az egész mérkőzésen – csak akkor szereznek kvótát, ha vasárnap legyőzik Portugáliát.

MW

Mikler Roland (k) a férfi kézilabda olimpiai selejtezőtorna Norvégia - Magyarország mérkőzésén a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2024. március 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

A hazaiak keretéből ezúttal Krakovszki Zsolt és Szöllősi Szabolcs maradt ki. A csapat annak tudatában kezdte a találkozót, hogy győzelem esetén sem biztos még az olimpiai kvótája, de vereséggel is marad esélye vasárnap kiharcolni a kijutást.

FAZEKAS Gergõ
Fazekas Gergő (j2) és a norvég Christian O'sullivan (j) a férfi kézilabda olimpiai selejtezőtorna Norvégia - Magyarország mérkőzésén a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2024. március 16-án
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás:  MTI

  Támadásban és védekezésben is remek teljesítménnyel kezdtek a skandinávok, ráadásul Torbjörn Bergerud bravúrosan védett. A telt ház előtt, remek hangulatban játszó magyarok hiába próbálkoztak sok mindennel, 7-3-as hátrányban a 11. percben Chema Rodríguez szövetségi kapitány időt kért és több poszton cserélt. A meccs negyedénél lezárult az a tendencia, hogy minden magyar találatra kettővel válaszolt az ellenfél. A hazaiak felvették a norvégok tempóját és a találkozó ritmusát, de mínusz háromnál megtorpant a felzárkózásuk, mert két büntetőt is elrontottak.

Rodríguez Álvarez Pedro becserélése után nyitott védekezéssel próbálkoztak a magyarok, majd az ellenfél is ehhez a taktikai elemhez nyúlt. 

Bartucz László bravúros védéseit a hibázó támadójátékosok nem tudták gólokkal kihasználni, és bár több mint hét percig nem kapott gólt a válogatott, a szünetben 16-13-os hátrányban volt.

Az első félidő utolsó hét percéhez képest meglepően nagy fölényben kezdte a második felvonást Norvégia, amely 5-1-es sorozatot produkált, és mint később kiderült, ezzel eldöntötte a meccset. Ekkor felrémlett a két együttes tavalyi, stockholmi világbajnoki mérkőzése, amelyet 16-13-as első félidő után nyolc góllal nyertek a skandinávok. 

A védekezésük ezúttal is szinte megoldhatatlan feladat elé állította a magyarokat, bár egy 4-0-s szériával sikerült felzárkózni 22-19-re.

 A meccs háromnegyedénél az ellenfél legnagyobb sztárja, Sander Sagosen a harmadik kiállítása miatt végleg kivált a játékból. A hajrában azért küzdhettek a hazaiak, hogy ne kapjanak ki három gólnál többel, és így vasárnap a portugálok ellen a döntetlen is elég legyen számukra a kvótához, de nem jártak sikerrel, vagyis az utolsó meccset mindenképpen meg kell nyerniük.

FAZEKAS Gergõ
Fazekas Gergő (b) és a norvég Magnus Gullerud a férfi kézilabda olimpiai selejtezőtorna Norvégia - Magyarország mérkőzésén a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2024. március 16-án
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás:  MTI

Mikler Rolandnak nem volt védése, Bartucz László 12 védéssel zárt és megválasztották a mezőny legjobbjának. A túloldalon Tobias Gröndahl nyolc, Alexander Blonz hét találattal, Torbjörn Bergerud kilenc, Kristian Saveras három védéssel járult hozzá a sikerhez, amellyel csapatuk olimpiai kvótát szerzett.

BARTUCZ László
Bartucz László a férfi kézilabda olimpiai selejtezőtorna Norvégia - Magyarország mérkőzésén a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2024. március 16-án
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás:  MTI

A két csapat 33. egymás elleni mérkőzésén 18 magyar győzelem és két döntetlen mellett 13. alkalommal nyertek a norvégok.

Rodríguez: ha nem nyújtasz száz százalékot, lehetetlen győzni

Chema Rodríguez, a tatabányai olimpiai selejtezőtornán szereplő magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint lehetetlen legyőzni Norvégiát, ha egy csapat nem nyújt száz százalékot.

A magyarok csütörtökön 33-24-re legyőzték Tunéziát, szombaton 29-25-re kikaptak Norvégiától, és vasárnap este csak akkor szereznek olimpiai kvótát, ha nyernek Portugália ellen.

A norvégok nagyon jól kezdték mindkét félidőt, nem tudtuk őket megállítani, és mindkétszer előnyre tettek szert. Ugyanakkor büszke vagyok a játékosaimra, mert végig küzdöttek, és mindent megtettek azért, hogy visszajöjjenek

– mondta a spanyol edző.

Rodríguez úgy fogalmazott: ha olyan válogatottal játszol, mint a világ élvonalába tartozó Norvégia, és nem nyújtasz száz százalékot, akkor lehetetlen legyőzni, mert ahogy hibázol, azonnal kihasználja a lehetőséget és megbünteti.

Most feleannyi góllal kaptunk ki tőlük, mint legutóbb, ami mutatja, hogy egyre közelebb kerülünk hozzájuk

– vélekedett.

Lékai Máté úgy fogalmazott, az elején nem tudták megállítani ellenfelük támadásait, szinte minden akcióból gólt kaptak, utána pedig futottak az eredmény után, küzdöttek, harcoltak, de akkor sem tudták átbillenteni az eredményt, amikor sikerült felzárkózniuk.

LÉKAI Máté
Lékai Máté (j) és a norvég Petter Overby 
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás:  MTI

Felidézte, a szünetben háromgólos hátrányban voltak, a második félidőt emberelőnyben kezdték, ennek ellenére a norvégok elléptek 21-14-re, ők pedig a folytatásban sem tudták utolérni riválisukat.

Ez egy olimpiai selejtező, ami élet-halál kérdés minden csapatnak. Mindenki megtett mindent, mi is keményen védekeztünk. Most így sikerült, de nincs idő szomorkodni, mert holnap van még egy meccs, amit ha megnyerünk, akkor ugyanúgy elérjük a célunkat

– szögezte le az MTI-nek nyilatkozva a 2012-ben Londonban olimpiai negyedik helyezett Lékai.

Hangsúlyozta, bízik benne, hogy fantasztikus közönségüknek győzelemmel tudják meghálálni vasárnap a biztatást.

Nyilván nem lesz egyszerű, ezt mindannyian tudjuk. A portugáloké is nagyon jó csapat, és ahogy láttam, már pihentettek is a holnapi mérkőzésre, de szerintem egy meccsen teljesen mindegy, hogy valaki pihent, vagy nem. Mindent bele kell adni

– magyarázta.

Portugália szombaton is az első mérkőzést játszotta, ráadásul a csoport leggyengébb csapata, Tunézia volt az ellenfele, ezért pihentebben várhatja a vasárnap 21 órakor kezdődő találkozót, de Lékai szerint ennek nem lesz jelentősége, mindenki beleadja majd az utolsó energiatartalékait, hiszen sokaknak ez lesz életük meccse.

Mint mondta, a norvégok elleni találkozó hajrájában tisztában voltak vele, hogy minél kevesebb góllal kellene kikapniuk, hogy a portugálok ellen a döntetlen is olimpiai kvótát érhessen számukra, de az utolsó találatukat a játékvezetők elvették.

De ne legyen holnap döntetlen, nyerjünk! Döntetlenre játszani kézilabdában amúgy sem nagyon lehet 

– vélekedett.

Világversenyen sosem fordul elő, hogy egy csapat két mérkőzése között ne legyen legalább egy szünnap, de Lékainak ilyen jellegű tapasztalata is van, hiszen a Veszprémmel többször járt a Bajnokok Ligája négyes döntőjében.

Ilyenkor a regenerációé a főszerep, holnap esetleg lelépjük a figurákat, de lehet, hogy csak videózás lesz, vagy egy kis kondi. Amúgy a héten is készültünk egy edzésen a portugálokra

– árulta el az irányító, aki négy lövésből két gólt szerzett.

A csereként beállt kapus, Bartucz László 12 védéssel zárta a meccset.

 Mint mondta, óriási csatát vívtak a norvégokkal, akik az első félidőben sok könnyű gólt lőttek.

Nem igazán sikerült összezárnunk, utána viszont rendeztük a sorainkat, felvettük velük a versenyt. A mai napon ez ennyire volt elegendő

– vélekedett a Tatabánya kapusa.

Eredmény, 2. forduló, 3. csoport:
Norvégia-Magyarország 29-25 (16-13)
Tatabánya, v.: Nacsevszki, Nikolov (északmacedónok)
   lövések/gólok: 47/29, illetve 44/25
   gólok hétméteresből: 5/2, illetve 5/3
   kiállítások: 10, illetve 8 perc

Magyarország:
Mikler - Bóka 3, Szita 1, Bánhidi 2, Sipos 1, Ancsin 2, Lékai 2, cserék: Imre 3, Fazekas 3, Ligetvári, Bartucz, Bodó 3, Ilic 2, Rosta 1, Rodríguez 1, Hanusz 1

korábban:

Portugália-Tunézia 37-29 (18-12)
csütörtökön játszották:
Magyarország-Tunézia 33-24 (17-10)
Norvégia-Portugália 32-29 (18-13)
vasárnap játsszák:
Tunézia-Norvégia 18.30
Magyarország-Portugália 21.00

Az állás: 1. Norvégia 4 pont, 2. Portugália 2 (66-61), 3. Magyarország 2 (58-53), 4. Tunézia 0
A csoport első két helyezettje jut ki a nyári, párizsi olimpiára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában