közösségi kert

2018.09.18. 08:37

Palánta nevelkedhet ezentúl a sitthalom helyén

Három évvel ezelőtt született meg az ötlet Fatér Máté, a Zöld Folt Közösségi Kert nevű szerveződés egyik tagjának fejében, hogy egy közösségi kertet kellene létrehozni Pécsen.

Zsigmond József

Budapest, 2016. augusztus 5. Bérlõk kertészkednek a Zápor kert elnevezésû közösségi kertben az Óbudai Kulturális Központ udvarán 2016. augusztus 5-én. Ezen a napon ünnepélyes keretek között nyitották meg a kertet. MTI Fotó: Mohai Balázs

A terv megvolt, ám a helyszín kiválasztása kisebb-nagyobb problémákat okozott. A legtöbb helyszínről, amit kinéztek maguknak, hamar kiderült, valamilyen beruházást terveznek oda. Az egyik korábbi elképzelés a Park mozit jelölte meg, ahol magaságyas műveléssel próbálkoztak volna, ám a kezdeményezés idővel feledésbe merült.

A közösségi kert kezdeményezésének híre eljutott valahogy Tímár Krisztiánhoz, a Nick Galéria vezetőjéhez, aki jól ismeri a belvárosi területi lehetőségeket. S felhívta a figyelmet egy üresen álló, elhanyagolt területre a Király utca 7. szám alatt. Az aktivisták felkeresték a vagyonhasznosítót, akinek tetszett az ötlet. Innentől pörögtek fel az események.

Mint megtudtuk, korábban, közel háromszáz éve is kert működött a 370 négyzetméteres belső részen. A mostani állapotokat elnézve, lesz munkájuk bőven, hisz a terület évekig az enyészeté volt.

Első lépés a rekultiváció, a rendbetétel. Gazolás, téglák, törmelékek, hulladékok összeszedése és elszállítása, majd jöhet a parcellázás, melyben egy kertészmérnök lesz segítségükre. Tervezik egy komposztáló kialakítását, hisz a céljuk a vegyszermentes gazdálkodás. Az első találkozóra szerdán kerül sor, délután négy órakor a Király utca 7. szám alatti kapunál (az egyik nagy kávézó melletti fehér ajtónál). Szerszámokat otthonról hoznak, de szükségük lenne még létrára, kapára, ásóra, gereblyére, metszőollóra, vetőmagokra és persze sok-sok segítő kézre.

Összeköt a kert

Sok hazai példája ismert már a közösségi kerteknek. Az elsők a fővárosban alakultak, a Kis-Pesti Kert, Grundkert. Majd szépen sorban a vidéki nagyvárosokban is elkezdtek megjelenni, így például Győrben, Miskolcon, Tatabányán, Kecskeméten és most már Pécsen is. A Zöld Folt Közösségi Kert nevű szerveződés elsősorban a szabadidő konstruktív eltöltését célozza meg a növényi gondozás apropóján, azon felül hogy megismerkednek egymással a tagok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában