Dzsumbujból lett szép kert

2021.04.17. 17:36

Az elhanyagolt belvárosi udvar közösségi paradicsommá vált

Paradicsom, paprika, sóska, spenót, napraforgó nő a pécsi belvárosban. A csodakert a Király utcából közelíthető meg.

Zsigmond József

Három éve jött létre a belváros szívében, egy kis belső udvarban, az első pécsi közösségi kert. A Zöld Folt Közösségi Kert korábban máshol is kinézett magának elhagyatott, üres telket, de végül a pécsi önkormányzattól és a vagyonhasznosítótól a Nádor szálló melletti, üresen álló belső udvart kapták meg.

– A közösségi kert jellemzően egy városi elhanyagolt, barna vagy zöld területen alakul ki önkéntes alapon, ahol hobbiból, egyénileg vagy csoportosan gondozzák a kis parcellákat az emberek – írta körbe a közösségi kertet Hajba Gergő, az egyik ötletgazda. – A legfőbb paraméterei a közösségi kerteknek: fenntarthatóság, zöldgondolkodás, egészséges élelmiszer.

Vannak, akik a közösségi kertek ötletét egészen Szemirámisz függőkertjéig vagy az első tőzsdeválságig vezetik vissza, de elfogadottabb nézet, hogy az első, illetve a második világháború ínséges idejében alakultak ki az Egyesült Államokban és Angliában. A mostani újabb térhódítása a 2000-es évek első évtizedére tehető. Magyarországon a fővárosban alakultak meg az első közösségi kertek, onnan terjedt el az országban, Szegedtől Debrecenen és Miskolcon át egészen Sopronig.

A pécsi Király utcai terület elhanyagolt, dzsumbujos, piszokkal, gazzal benőtt terület volt, ahol egy rossz állapotú raktárépület is állt. Az épületet elbontották, az udvart rendbe rakták. Az egyik közösségi tagjuk, aki civilben kályhaépítő szakember, négy magas­ágyást készített a földből, illetve az elbontott épület tégláiból. Múlt évben kijavították a lépcsőket, és az egyik falra egy gyönyörű festmény is felkerült, ami bemutatja, mik azok az értékek, amit a kert képvisel.

– Jelenleg 36 kis parcellát alakítottunk ki, amelyet negyvenen művelnek. A legidősebb hatvan felett jár, a legfiatalabb tizenéves és édesapjával kertészkedik. A sláger, a paprika, paradicsom mellett, a saláta, hagyma, spenót, sóska, fűszernövények, napraforgó – mondta Hajba Gergő.

A kezdő kertészeket nem hagyják magukra, segítséggel, tanácsokkal látják el őket, mit, hogyan kell ültetni, gondozni. Az egyik koordinátoruk létrehozott egy e-könyvet is, ahol lépésről lépésre leírja, hogyan álljanak neki a kertészkedésnek. Aki csatlakozni szeretne, az a Zöld Folt Közösségi Kert Facebook-oldalán megteheti, igaz várólistára kerül, mivel jelenleg kicsi a lemorzsolódás, kevesen adták vissza a parcellájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában