jön a télapó!

2021.12.04. 20:00

Vasárnap délután már találkozhatunk a Pécsi Mikulással

Örömöt oszt a Pécsi Mikulás december 5-én és 6-án a pécsi főtéren, akivel a napokban beszélgettünk a terveiről, a Mikulás Kongresszusról, és a csodákról.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

Jók az adottságai a baranyai megyeszékhelynek, erdővel borított hegy magasodik fölé. Felmerült a 2000-es évek elején, miért ne használnák ki ezeket az adottságokat, miért ne lehetne a városnak Pécsi Mikulása. Egy civil csapat elkezdett dolgozni azon, hogy vezessék be az úgynevezett Pécsi Mikulás márkanevet. A cél az volt, legyen olyan pécsi Nagyszakállú, aki a belvárost járja, beszélget a gyerekekkel, ajándékokat oszt december 5-én és 6-án.

– Sokáig hagyomány volt, hogy a pécsi óvodások a Tv-­toronyban találkoztak a Mikulással. 1991-et írtunk, mikor december 4-én csörgött a telefonom. Ismerősöm hívott, hogy betudok-e ugrani a Mikulás helyett, mivel megbetegedett – emlékezett vissza az első bemutatkozására a Pécsi Mikulás, akivel a napokban beszélgettünk. A Mikulás azt kérte, hogy polgári nevét tartsuk titokban.

– Kezdetekben barátaim gyermekeihez, ismerősökhöz mentem el Mikulásként, majd elindult a nagy kaland. A 2000-es évektől rendszeresen megjelenek a belvárosban, idén december 5-én és 6-án délután 3 órától este 6-ig megtalálhatnak a Széchenyi téren a Mindenki Karácsonyfájánál – említette a Pécsi Mikulás.

A pécsi Nagyszákállú idén okleveles Mikulás lett. Ősszel beiratkozott a moszkvai Mikulás Iskolába, ahol szó szerint Mikulás-elméletekről tanult, például milyen technikákkal kell elvarázsolni a embereket, 0 és 99 év között. A Pécsi Mikulás 2017-ben a dániai nyári Mikulás-kongresszuson is részt vett a Koppenhága melletti kisvárosban. A jelentkezés sem volt akármilyen. Hivatalos Mikuláslapot kellett kitöltenie, és mikor rákérdezett, mi lesz a feladata, annyi választ kapott: mi más, mint elmondani a varázsszót, a HO-HO-HO-HÓ-t. Azért annyit a kongresszusról elárult, a kisváros vidámparkja ilyenkor Mikulás-parkká alakul, ahová a világ minden tájáról érkeznek Mikulások.

Tervezik a korábbi Mecseki Mikulás Találkozó újraélesztését

– Jó lenne a korábbi Mecseki Mikulás Találkozót újraéleszteni, és a dániaihoz hasonló nemzetközi Mikulástalálkozóvá alakítani. Például, milyen jó lenne egy norvég, dán, japán Mikulással találkozni a belvárosban, a Zsolnay Negyedben – említette meg a Pécsi Mikulás.

Egy történetet megosztott velünk. Pár éve zuhogott az eső, mikor egy ötéves kisfiú rohant hozzá a főtéren. Már készítette az ajándékot, mikor a fiú megállt előtte, és egy hosszú verset elszavalt. Kiderült, már egy órája édesapjával keresték a Mikulást, hogy a kisfiú elmondhassa neki a nyolc versszakos verset.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában