A gyerekek is szorgoskodtak

2022.10.01. 20:02

Régi, megunt ruhákból újak születtek a Pécsi Nyitott Udvarok Napján

Negyedik alkalommal, tíz pécsi belvárosi udvar nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, ahol a Pécsi Nyitott Udvarok Napját tartották. A központi téma: az újrahasznosítás volt.

Szombat reggel esős, borongós időre ébredtünk. Hol esett, hol sütött a nap, így több udvarban úgy döntöttek, ahol a Pécsi Nyitott Udvarok Napját tartották volna, hogy a közeli épületbe költöznek, és ott tartják meg programjaikat.

Úgy tudjuk, korábban az is felmerült, hogy az idei fesztivál elmarad, ám a szervezőt, Mediátor Egyesület megkereste a pécsi városháza, hogy támogatnák a civil rendezvényt, illetve az egyesület egy nyári pályázatnak köszönhetően, amit az E.ON hirdetett, megtudta tartani az immár hagyományos egynapos rendezvényét. Az idei fesztivál a környezettudatosság, az újrahasznosítás köré épült.

A Művészetek Házának udvarán kezdtük volna az utunkat, de mivel rossz volt az idő, így az itteni programok az Művészetek Háza épületébe költöztek.

– Az udvarunk az etikus, fenntartható divatról szól. Különböző technikákat mutatunk be, hogy hogyan lehet a megunt ruhákat újra frissíteni, megnövelni a hordási idejét, amivel a textilhulladék mennyiségének csökkenését érhetjük el – említette Oláh Enikő, az udvar felelőse.

A Művészetek Házába érkezők – a pécsi művészeti kar textiltervezőitől különböző technikáknak köszönhetően (batikolás, dísznyomás) – a megunt otthoni ruháikat újjá varázsolhatták, míg az Élménytár Tanoda adományturit tartott, és a Retextil önkéntesei, a pécsi egyetemen tanuló indonéz diákok megmutatták, hogyan lehet használt ruhákból csíkokra vágva fonalat készíteni, amit újra hasznosíthatunk.

Pár utcával arrébb, a Csontváry Múzeum udvarán a Pécsi Művészeti Gimnázium különböző tagozatainak tanulóinak segítségével a festő színvilágának felhasználásával különböző öltözetkiegészítők készültek.

– Minden munkámba növényeket teszek – mondta Berényi Bogi, a pécsi művészeti iskola harmadéves szobrásza, aki műanyag átlátszó buborék fóliából és zacskóból egy gép segítségével műanyag lapokat készített, amelyek közé különböző díszeket helyezett.

Az utunkat a Ferencesek utcája 22. házszám alatti udvarban fejeztük be, amely most GyeREk udvarrá alakult. Itt a kicsik hangszereket készíthettek olyan tárgyakból, amit otthon megtalálnak.

– Míg a gyerekek hangszereket készítettek, a szülők az ökotudatos háztartást ismerhették meg, hogy hogyan lehet kevesebb hulladékot termelni otthonainkban, amiről a Hurcibaba Klub elnöke mesélt, így például a mosható pelenka is szóba került – mondta Novák-Szabó Lívia a Livi Zeneműhely vezetője, aki a napi zenés programjait a Cserkesszel közösen tartotta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában