Közeledik a karácsony

2022.11.27. 07:01

A csillogó tűlevél pontosan mutatja a fenyő minőségét

Kezdődik az advent, a karácsonyi készülődés időszaka. Hamarosan a fenyőárusok is megjelennek, és nekünk el kell döntenünk, hogy végül vágott, vagy esetleg gyökeres fa kerüljön díszként a lakásba. A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák: földlabdás növény épségben tartása fokozott figyelmet igényel.

W.K.

Bő egy hónap, és itt a karácsony. Néhol már kaphatók fenyőfák, az árusok az elkövetkezendő hetekben egyre több helyen megjelennek. 

A fenyőfa kiválasztásánál a legfontosabb, hogy frissen kivágott legyen. A megfelelő minőségű fán a tűlevelek csillognak, nem szárazak, és ha megérintjük, nem hullanak le. A fák legtöbbjét már novemberben kivágják. Ha otthon hűvös, jól szellőző, nem napsütötte helyen tudjuk tárolni, akkor akár már hetekkel karácsony előtt is nyugodtan haza lehet vinni. Legjobb vízbe állítani, hogy minél tovább friss maradjon, de léteznek vízzel tölthető karácsonyfatalpak is, ezek használata szintén ajánlott. 

Fontos tudni, hogy a hűvös helyről bevitt fának kell egy kis idő az akklimatizálódáshoz, hogy a gyenge ágak ne törjenek le a díszek súlya alatt. 

– Sokan környezetkímélő és hasznos megoldásnak tartják, ha vágott helyett gyökeres fenyőt választanak az ünnepekre, ennek feldíszítése és lakásban tartása azonban az élő növény szempontjából kockázatos választás – hangsúlyozzák a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. 

A földlabdás növények előnye, hogy az ünnepek után kiültethetők a kertbe, ahol aztán tovább nevelgethetők. A szakemberek azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy ezeket a fákat a meleg lakásban stressz éri, a párologtatásuk fokozódik, nem tudnak megfelelő mennyiségű vizet felvenni, emiatt a tartalékaikból táplálkoznak, legyengülhetnek, ráadásul a díszítés során a fa tűlevelei is megsérülhetnek. Amikor pedig ünnepek után ki kellene ültetni, a talaj még fagyott, így a fenyő nem tudja felvenni a nedvkeringéshez szükséges vízmennyiséget. Ezek a fenyők, ha meg is maradnak, féloldalassá, vagy szabálytalanná válhatnak. Kellő odafigyeléssel azonban a növények épsége megóvható. 

A földlabdás növényre figyelni kell

– Fontos, hogy a jutazsákba csomagolt földlabdás fenyőt a földlabdát körös-körül legalább 5 cm-rel meghaladó méretű edénybe ültessük – emeli ki a Nébih. Ezt jóval a felhasználás előtt végezzük, a talajt jól tömörítsük, rendszeresen öntözzük. 
A fenyőfát az ünnepek idejére a lakás világos helyiségébe tegyük, ahol a hőmérséklet a 15 fokot nem haladja meg. Ha csak melegebb helyiséget tudunk biztosítani számára, akkor néhány napnál tovább semmiképp ne tartsuk bent. 
Fontos a fenyőfa kiszáradt talajának rendszeres öntözése, az ünnepek után pedig minél előbb vigyük optimális körülmények közé, és ültetésig hűvös, világos helyen tároljuk. A kertbe telepítésére csak hosszabb fagymentes periódus beálltával kerüljön sor. Tavasszal gondoskodni szükséges a megfelelő tápanyag-utánpótlásról, és az őszig tartó rendszeres öntözésről. Figyelni kell, hogy a legyengült növényeket a károsítók gyakran megtámadják, ezek ellen védekezni szükséges. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában